BiH
4

Posebni odjel Tužilaštva FBiH protiv korupcije i organiziranog kriminala

Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Ovim zakonskim rješenjem uređuju se osnivanje, organizacija, nadležnost, ovlasti i način rada Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, osnivanje, organizacija, nadležnost i postupanje Posebnog odjela Vrhovnog suda za korupciju i organizirani kriminal, način izbora posebnog federalnog tužioca za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, njegovog zamjenika i tužioca u Posebnom odjelu Tužilaštva, način rukovođenja Posebnim odjelom Tužilaštva i rad posebnog tužioca, njegovog zamjenika i tužilaca u Posebnom odjelu Tužilaštva.

Također, uređuje se način izbora sudija Posebnog odjela Suda, saradnja organa uprave, upravnih organizacija i drugih tijela, pravnih osoba i fizičkih osoba s Posebnim odjelom Tužilaštva, ovlasti Posebnog odjela Tužilaštva spram rada kantonalnih tužilaštava i finansiranje rada Posebnog odjela Tužilaštva i Posebnog odjela Suda. Zakon sadrži ukupno 42 člana sistematizirana unutar šest poglavlja. Zakonom je ustanovljena stvarna nadležnost Posebnog odjela Tužilaštva za istraživanje i krivični progon krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije, zloupotrebe opojnih droga, teških oblika privrednog kriminala, kao i krivičnih djela kojima se ugrožava rad pravosuđa u ovom području.

U cilju efikasnijeg obavljanja funkcije krivičnog progona za ova krivična djela u Zakonu je uređen način rada Posebnog odjela Tužilaštva, te način saradnje sa kantonalnim tužilaštvima. Cilj Zakona je da se Posebni odjel Tužilaštva može baviti progonom počinilaca teških oblika krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, kako bi se ostvarila svrha njegovog donošenja. Značajno je istaći kako su Zakonom uređeni modaliteti efikasnijeg otkrivanja i procesuiranja grupa za organizirani kriminal. Jedan od predviđenih instrumenata se tiče mogućnosti dodjeljivanja statusa saradnika pravosuđa osobama pripadnicima grupa za organizovani kriminal, koje bi svojim iskazom mogle značajno doprinijeti ovom cilju. Na ovaj način je institut imuniteta od krivičnog progona iz Zakona o krivičnom postupku FBiH, dodatno postupno razrađen i preciziran kako bi se uredila sva bitna pitanja koja su preduvjet njegove efikasne primjene u praksi.

Uređena su ovim zaštita i tajnost podataka i informacija u radu Posebnog odjela Tužilaštva i Posebnog odjela Suda, kao i pitanja finansiranja rada institucija koje se ustanovljavaju ovim zakonom, uključujući i sredstva za provođenje posebnih operativnih i istražnih radnji, kao i plaće tužilaca i sudija koji rade u ovim pravosudnim institucijama.