{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posebna sjednica o razvojnom programu RS-a do 2010. i ekonomskoj politici

F
3.7.2007. u 10:55
0
0
Posebna sjednica o razvojnom programu RS-a do 2010. i ekonomskoj politici
0
Posebna sjednica o razvojnom programu RS-a do 2010. i ekonomskoj politici
Banja Luka
U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će poslanici razmatrati predloženi Razvojni program Republike Srpske do 2010.godine i Prijedlog ekonomske politike RS-a za ovu godinu.
Ovo su jedine tačke dnevnog reda skupštinskog zasjedanja koje je zakazano na zahtjev entitetske Vlade.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić kazao je, u uvodnom obraćanju, da je Razvojni program RS-a vizija optimalnog ekonomskog i socijalnog razvoja RS-a u četverogodišnjem periodu.

Program zagovara stabilnu, dobro upravljanu ekonomiju zasnovanu na restrukturiranim javnim preduzećima, razvijenom malom i srednjem preduzetništvu i podsticajnoj poreskoj politici, snažne javne finansije koje će obezbijediti optimalnu alokaciju resursa ka javnim uslugama, viši nivo ekonomske i socijalne infrastrukture u oblastima zdravstvenog, penzijskog i obrazovnog sistema, te pozitivan trend zapošljavanja sa dobro obučenom i produktivnom radnom snagom.

Razvojni progrma podrazumijeva ostvarenje ekonomskog rasta i podizanje konkurentnosti potenciranjem neiskorištenih domaćih resursa i neiskorištenih proizvodnih kapaciteta.

Priliv kapitala ostvaren prodajom "Telekoma Srpske" daje šansu za višegodišnji investicioni program kojim bi bile obuhvaćene investicije u prioritetnim oblastima. Riječ o projektima u obrazovanju, podsticanju privrednog razvoja restrukturiranjem javnih preduzeća i podsticajnim mjerama za razvoj preduzetništva, te investicijama u oblastima komparativnih prednosti poput energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i turizma, a potom projekti u modernizaciji zdravstvenog sistema, reformisanju penzijskog sistema do postizanja uslova samoodrživosti, infrastrukturni i projekti za unapređenje rada državne uprave.

U prvom investicionom ciklusu planiraju se investicije u infrastrukturu (putnu, vazdušnog saobraćaja, komunalnu i elektroenergetsku) i proizvodnju, sa zajedničkim sekundarnim ciljem - ulaganje u ljudske resurse.

Ekonomska politika za ovu godinu pretpostavlja nastavak politike ekonomskih reformi iz 2006. a u mnogim segmentima to znači i završetak procesa i prelazak u zakonodavno-pravno stabilni poslovni ambijent i ekonomski samoodrživ razvoj.

Iako se donosi sa zakašnjenjem, Ekonomska politika za 2007. će biti usmjerena na: punije i efikasnije iskorištenje prirodnih razvojnih potencijala, bržu valorizaciju raspoloživih neiskorištenih kapaciteta, podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi, efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu, podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: