Jedna tema
41

Posebna sjednica NSRS-a: U BiH se pokušava ukinuti RS

Er. M.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a na današnjoj posebnoj sjednici raspravljaju o tački dnevnog reda koja glasi "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS".

Zasjedanju entitetskog organa zakonodavne vlasti prisutni su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta RS Željka Cvijanović.

Sjednica je zakazana na zahtjev klubova zastupnika vladajuće koalicije u bh. entitetu RS, odnosno SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske i određenog broja nezavisnih zastupnika.

Dnevni red sjednice, koja ima samo jednu tačku, usvojen je sa 55 glasova za, dok su tri zastupnika bila suzdržana, a 18 protiv usvajanja dnevnog reda.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS-u Igor Žunić na početku sjednice rekao je da se u Bosni i Hercegovini pokušava ukinuti entitet RS te da je zamisao država Bosna i Hercegovina s jednim glavnim gradom i s dominantnom bošnjačkom većinom.

"Dejtonski ustav daje primat entitetu u odnosu na institucije Bosne i Hercegovine. RS i FBiH su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma ustupajući svoje nadležnosti učinile ono što čine nadležnosti BiH", kazao je Žunić.

On je rekao da su visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum i korištenjem bonskih ovlasti nametali određena rješenja. Dodao je da je u prekrajanju strukture BiH veoma važna i uloga Ustavnog suda BiH.

Žunić se dotakao i Deklaracije SDA koja je usvojena na Kongresu SDA, a u kojoj je navedeno da je dugoročni cilj ove stranke stvaranje države koja će se zvati "Republika Bosna i Hercegovina". SNSD-ov zastupnik kritikovao je i neformiranje vlasti na nivou države BiH, za šta krivi stranke koje insistiraju na slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a.

Istakao je da povod ove sjednice nije neformiranje vlasti, a ni Deklaracija SDA, iako ni to ne smije biti zaboravljeno, već oduzimanje nadležnosti RS-u.

"Svi smo griješili jer smo mislili da na drugoj strani imamo korektne partnere", kazao je Žunić dodajući da danas "neće tražiti krivca za stvari koje su se desile".