Sastanak Inzko-Solana
0

'Posao visokog predstavnika jeste težak'

Sarajevo-x.com
Novi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da ima dobru podršku u Briselu i da u Evropskoj uniji postoji dobra volja za pridruživanje BiH Uniji. Nakon razgovora s visokim predstavnikom EU Javijerom Solanom i evropskim komesarom Ollijem Rehnom, Inzko je novinarima rekao da očekuje veoma dobru saradnju sa EU.

"Razgovarali smo o budućnosti BiH, dobio sam njihove poglede, a ja sam iznio svoje, i mislim da će između njih i mene biti jako dobra saradnja, kao i između Ureda visokog predstavnika za BiH i Evropske unije", rekao je Inzko. Dodao je da u Evropskoj uniji "postoji dobra volja" da se podrži pridruživanje BiH EU, s tim da i vođstva u toj zemlji "odrade svoje zadatke".

Na pitanje novinara da li se slaže s ocjenom da je funkcija visokog predstavnika za BiH "trenutno jedna od najtežih" u evropskim okvirima i da će "u BiH biti težak posao", Inzko je uzvratio da "svakako da taj posao jeste težak".

"Taj posao ne bi bio ni potreban da su svi problemi riješeni, ali ja imam dobru podršku ovdje u Briselu, i siguran sam da će saradnja i u Bosni i Hercegovini biti moguća sa svima", istakao je.

Valentin Inzko, dosadašnji austrijski ambasador u Sloveniji, bit će i zvanično postavljen 27. marta na zasjedanju Vijeća za implementaciju mira. Inzko će u petak i subotu otputovati u Češku, na sastanak šefova diplomatija EU i sastanak ministara inostranih poslova EU i država zapadnog Balkana, saznaje FTV.