BiH
0

Posao i obrazovanje najveći problemi mladih

FENA
Preliminarni rezultati izbora za mlade održanih 22. jula u 75 bh. općina su pokazali da su mogućnost zaposlenja i putovanja bez ograničenja najveći problemi s kojima se mladi BiH suočavaju.

Na izbore se odazvalo 6.053 glasača, od kojih je njih 227 glasalo putem web stranice www.glasaj.ba, a ostatak na glasačkim mjestima u bh. gradovima i općinama.

Od ukupnog broja glasača, za mogućnost zaposlenja glasalo je njih 5.323, dok je za putovanje bez ograničenja glasalo 4.200 mladih.

Na trećem mjestu prioriteta za rješavanje nalazi se mogućnost rješavanja stambenog pitanja, a za ovaj prioritet svoj glas dale su 3.892 osobe. dok je 3.575 njih glasalo za modernizaciju obrazovnog sistema a 3.117 osoba za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

Najmanji broj glasova dat je većem učešću u političkom i društvenom životu, svega 2.208 te 2.052 zadovoljenju potreba za kulturnim životom i umjetnošću.

Izbore je širom BiH organizirala Inicijativa mladih za izbore 2006. a u okviru kampanje "Glasaj i izaberi".

Inicijativa mladih osnovana je u februaru 2006. kako bi odredila područja od posebnog interesa za mlade te je na ovaj način pomogla u određivanju prioriteta mladih, saopćeno je.