Reumatoidni artritis
63

Poruke struke i pacijenata u Sarajevu: Hitno uvesti biološke terapije za sve oboljele

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana oboljelih od reumatoidnog artritisa članovi Udruženja SNAGA danas su u Sarajevu upriličili susret sa ljekarima, predstavnicima zdravstvenih institucija, proizvođačima inovativnih terapija tokom kojeg se najviše govorilo o problemima s kojima se danas u BiH susreću oboljeli od reumatoidnog artritisa.

Tokom ovog susreta prisutnima se obratio i dr. Mevludin Mekić koji je govorio o nedavno odobrenom pilot projektu u Kantonu Sarajevo.

"Odobreno je ukupno 35 terapija za oboljele u Kantonu Sarajevo, ali moja očekivanja idu da se to proširi i na federalni nivo, te da se uključi Federalni zdravstveni fond, kako bi svi oboljeli koji ispunjavaju uvjete prema Evropskim smjernicama, imali pristup toj terapiji. Inače, naše Udruženje reumatologa je usvojilo Evropske smjernice za borbu protiv reumatoidnog artritisa, prema kojoj pacijenti moraju imati pristup biološkim lijekovima", rekao je.

"Težimo da okupimo sve oboljele od reumatoidnog artritisa, kojih ima između 35-44 hiljade. Nedavno usvojenim projektom odobreno je 35 bioloskih terapija, ali samo u KS. Naš cilj je staviti biološku terapiju i pripadajuće lijekove, na esencijalne liste. To su jako skupe terapije, svaka košta od 30-35.000 KM i oboljeli ne mogu sami snositi te troškove", izjavila je predsjednica Udruženja SNAGA Alma Serdarević Stefanišin.

Jedan od članova Udruženja SNAGA Suad Ajdaslić je istakao da iako su terapije skupe, svako oboljeli od RA bez te adekvatne terpaije košta društvo u konačnici još i više, budući da oboljeli idu u penziju, već u 20-tim godinama života.

Tokom ovog događaja predstavici Udruženja uručili su prigodne zahvalnice pojednicima koji su u prethodnom periodu podržali oboljele od reumatoidnog artritisa, kao i predstavnicima institucija koje su podržale projekat Udruženja SNAGA, i to Ministarstvo zdravstva KS te Fonda zdravstvenog osiguranja KS.

Ovom prilikom direktor Fonda zdravstvenog osiguranja KS Samir Turković je prisutnima rekao da će se uložiti dodatni napori kako bi se u budućnosti osigurao povećani broj bioloških terapija za pacijente u ovom kantonu.

Reumatoidni artritis je progresivno autoimuno oboljenje koje napada koštani sistem, jedna je od četiri zapaljenske reumatske bolesti koja uzrokuje invalidnost. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne liječi po evropskim i svjetskim smjernicama, oboljeli postaju u većini slučajeva radno nesposobni sa trajnim oštećenjima. Udruženje SNAGA, osnovano 2015. godine zastupa prava oko 2.000 osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa u BiH.