Ulična akcija
67

Poruka Vjernika za mir: Pripadnici svih religija, dignite glas protiv nacionalizma i ksenofobije

Piše: Se. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom 2. oktobra, Međunarodnog dana nenasilja, Vjernici za mir su danas na Trgu Oslobođenja - Alije Izetbegovića u Sarajevu organizirali uličnu akciju pod motom "Naša šutnja vrišti" kojoj su prisustvovali pripadnici različitih religija. Akcije su u isto vrijeme, od 12 do 13 sati, organizovane i u drugim gradovima BiH, ali i Hrvatskoj i Makedoniji.

Aktivisti inicijative Vjernici za mir su danas stali u "krug koji vrišti" te su, osim šutnjom, javno iskazali svoje opredjeljenje za nenasilje i dijalog.

"Cilj grupe je da ojačamo glas vjernika da budu aktivni u zajednici u pitanjima koja su važna, a danas je to pitanje potrebe za dijalogom, tolerancijom i međusobnim razumijevanjem", rekao je Randall Puljek-Shank, jedan od članova organizacijske grupe Vjernici za mir i dodao kako uvijek očekuje više od vjernika, jer oni u svakom svetom tekstu imaju poziv za mir i za angažman.

Akciji su prisustvovali i članovi kluba mladih Tignum Centra za edukaciju i istraživanje Nahla te Nadbiskupskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

"Sve više je prisutan trend nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti prema drugima tako da je jako važno da mlade generacije razumiju i pošalju snažnu poruku danas", rekla je Amina Šljivo Bećić iz CEI Nahla.

Grupa Vjernici za mir je regionalna inicijativa koja postoji više od 10 godina i njeni članovi su pripadnici različitih konfesija iz BiH, Srbije i Hrvatske, a dosad je organizovala četiri konferencije.