Protest u Sarajevu
354

Poruka Sindikata GRAS-a: Radnici su gladni, moguća obustava saobraćaja

B. R.
Protest radnika GRAS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Protest radnika GRAS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici su gladni i moguća je obustava saobraćaja, upozorio je predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović tokom današnjeg protesta radnika ovog preduzeća.
Podsjetio je da je račun blokiran i poručio da je sada odgovornost na banci i sudu.

"Trenutno je do banke i suda. Advokat je predao ono što je trebao predati. Sud treba da odradi svoj dio posla i to bi vjerovatno trajalo i do 20 dana. To bi značilo da u tom periodu ne možemo deblokirati račun. Znači da ne bismo imali platu još 20 dana. Vozni park, autobuski i minibuski, ne bi imali dovoljan broj vozila, mada i sada nemamo. Banka se nije zadovoljila prijelaznim rješenjem - da primi kolektivni podnesak sa suda. Sada je predato pojedinačno. Oni čekaju presude sudija za svaku pojedinačnu tužbu. To je 400 tužbi", ukazao je.

Apelovao je na direktora banke da se postupak ubrza i ukazao da su radnici, kako je rekao, gladni. Ponovio je da ako bi se deblokirao račun, to ne bi značilo samo isplatu plata, već i registraciju vozila i nabavku rezervnih dijelova.

Kako je kazao Muminović, radnici nekoliko godina rade pod pritiskom.

"Osam godina nam nije uplaćivan radni staž i nismo se mogli liječiti. Onda se ta situacija sredila. Uvijek je bilo iznad glave da li se gasi ili se ne gasi dio preduzeća, da li je viška 500, 700 ili 1.000 radnika. Uvijek je bilo problema, ali je ovaj pritisak bio najjači. Svjesni smo bili da je blokiran račun", naglasio je.

Amir Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)
Amir Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, radnici su pod pritiskom građana jer ne mogu pružiti odgovarajuću uslugu. Napomenuo je da će javni saobraćaj stati ako se ne riješe problemi. Najavio je moguće poteze sindikata.

"Sljedeći korak poslije ovog skupa je vjerovatno obustava saobraćaja. Takvu odluku trebamo donijeti na nivou sindikata koja bi se trebala desiti u jutarnjim satima. Ako to ne dadne rezultate, vjerovatno će doći do konačnog zastoja, neposluha radnika"

Tvrdi da su uprava GRAS-a i Vlada Kantona Sarajevo uradili svoj dio posla, ali da su "udarili u zid". Protest je počeo u 14:30 sati i završio je prije 16 sati.