{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poruka rukovodstva EU: Evropa je jedno od najravnopravnijih mjesta za žene

8.3.2018. u 17:19
4
12
Poruka rukovodstva EU: Evropa je jedno od najravnopravnijih mjesta za žene
4
Poruka rukovodstva EU: Evropa je jedno od najravnopravnijih mjesta za žene
Foto: EPA-EFE
Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Evropske unije utvrđena u osnivačkim ugovorima. Unija je pionir u borbi protiv diskriminacije na temelju spola i možemo se ponositi postignutim napretkom: Evropa je za žene jedno od najsigurnijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu, poručuje rukovodstvo EU iz Brisela.
"Ipak, pred nama je još posla; predstoji nam dug put do pune ravnopravnosti u praksi. Žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje. Žene još uvijek rijetko uspijevaju probiti stakleni strop zbog kojeg primaju niže plaće i dobivaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja. Želimo da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života: dostupnosti obrazovanja, jednakoj plati za jednak rad, pristupu vodećim položajima u preduzećima i politici te zaštiti od nasilja", navodi se u saopćenju.

Poticanje vodstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje apsolutni je prioritet Unije. Stoga je Evropska unija predložila novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja te akcijski plan za uklanjanje rodnih razlika u plaćama. Pritom nastojimo biti uzor drugima: u februaru 2018. broj žena na rukovodećim položajima u Evropskoj komisiji iznosio je 36 %, dok ih je u trenutku preuzimanja mandata u novembru 2014. bilo tek 11 %. Predsjednik Juncker obvezao se da će do kraja svojeg mandata, 31. oktobra 2019., postići udio žena od 40 %.

"Dosljedni smo u svim aspektima svih naših politika, kako unutar EU-a tako i u vanjskom djelovanju, promičući rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Naša politika doprinosi uspješnoj globalnoj provedbi ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i sigurnost. Ove će se godine Europski dani razvoja fokusirati na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju te njihovo ravnopravno učešće i vodstvo u svim područjima života. Uz to, ove godine EU ima vodeću ulogu u „Pozivu na djelovanje za zaštitu protiv rodno uvjetovanog nasilja”, inicijativi koja okuplja više od 60 zemalja i organizacija koje žele osigurati da se u humanitarnim krizama suzbija rodno uvjetovano nasilje", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Evropska unija pomaže ženama i djevojčicama diljem svijeta koje su raseljene ili na putu i koje su žrtve nasilja, primjerice inicijativom Spotlight, ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja porodice, tržištu rada i političkom životu općenito. Preko 15 miliona djevojčica osnovnoškolskog uzrasta diljem svijeta ne ide u školu, stoga EU potiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

Rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Evropi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, sigurnosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta diljem svijeta.

Ulaganje u potencijale žena i djevojčica ulaganje je u čitavo naše društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: