Mitropolit Nikolaj
0

Poruka povodom božičnog posta

FENA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je večeras poruku pravoslavnim hrišćanima, vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj, BiH i svugdje gdje žive u svijetu povodom božičnog posta koji je počeo danas, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Poruku mitropolita Nikolaja prenosimo u cjelosti:

"Srca ljudi, koji uvijek provjeravaju istine, ostala su hladna prema Vječnoj Istini. U naše dane jasno se vidi da je srce naroda bilo u pravu, da je intelekt intelektualaca bio pogrešan sudija. U naše dane pokazuju se gorki plodovi raznih teorija pa je cio svijet doveden na ivicu nezadovoljstva. Bez Boga, duha i morala, krupnim slovima se ispisivalo "NADČOVJEK".

Htjeli su da progutaju Jagnje Božije, ali nisu mogli, jer je On Bog Tvorac i Svedržitelj ovog svijeta i čovjeka u njemu. Tako se i danas zaboravlja jedno pravilno mjerilo, da dobro drvo ne može roditi loše plodove - Bog se ne da do kraja porugati. On se pojavio u tijelu i tu činjenicu danas proslavljamo kao dan Hristovog Rođenja-Božić.

Bog je došao s objavom: "U svijetu treba da zavlada Zakon ljubavi, a uzmakne Zakon mržnje." Kad je Gospod pozvao Svoje učenike riječima: "Hajdete za mnom", On je pozvao i sve nas koji smo se svetim krštenjem i miropomazanjem našli u Njegovoj Crkvi.

On nas i danas poziva, da se postom i molitvom pripremamo za Njegov drugi dolazak, kao i da bi se s potpunom radošću mogli pozdravljati o prazniku Rođenja: "Hristos se rodi i zaista se rodi!"

Danas je stanje sveopšteg čovjekovog pada: brak, ta prva ćelija društva, ugrožen je u mnogim društvenim okruženjima, a rađanje dece sve više opada. Čujemo o djeci koja gladuju, o nesrećama koje se u svijetu zbivaju - sve ovo priznaje svjetska zajednica, ali se zanima nekim sitnim poslovima, umjesto da se posveti krupnim i ozbiljnim pitanjima opstanka čovjeka i njegovog dostojanstva.

U zemljama pogođenim glađu, bogatiji slojevi sprovode orgije i priređuju luksuzne gozbe, dok gladni leže izdišući. Pa je li i Crkva izgubila svoj uticaj? Crkva je možda izgubila uticaj u očima onih koji su skorojevići vjere i još nisu ušli u nju, a govore da su od Crkve više očekivali.

Oni koji su stvarni i uzorni vjernici, pravo hrišćani, svojom Crkvom su zadovoljni, jer žive po Jevanđelju i učestvuju u životu živog crkvenog organizma, kome kao glava stoji Bogočovjek. Oni prvi, sebe upodobljavaju klinovima o koje se vješaju svakodnevne senzacije i nedostaje im saznanje da se u plitkom i površnom umu vjere ne može ogledati dubina božanskog Duha.

Organizam cijelog svijeta u svom je srcu nagrižen od moralne i duhovne bolesti. Otuda dolaze mnoge patnje i nevolje.

Danas je svijetu potrebna duhovna pomoć, novo nadahnuće, religiozna obnova, nov način vaspitanja i nova vrsta civilizacije. Na početku ovog Božićnog posta molim vas sve da postite, ispovijedate se i pričešćujete Životvornim Tijelom i Krvlju Gospoda našeg Isusa Hrista.

Hristos je taj koji je došao da u ovaj svijet donese novu nauku, novi poredak i novu civilizaciju. Pristupajte duhovnoj pripremi: postu, molitvi, čovekoljublju, rodoljublju, milosti, pravdi, dobroti, istrajnosti, slozi, ljubavi prema svima i svim ostalim evanđelskim vrlinama, koje i od neljudi stvaraju ljude, ljude hrišćane, a od hrišćana sinove Carstva Božijega.

Nastojte svagda, pa i u ovom postu, da vam Hristos bude u centru svih događaja i zbivanja. Sve što se zbiva tiče se Njega i odnosi se na Njega. Znajte, svi talasi gordosti razbijaju se sa pjenušanjem o stijenu koja je Hristos. Naša vjera je junak vjera. Ona je i u ovom vijeku na otvorenom megdanu. Zato njegujmo i u strahu Božijem vaspitavajmo naše naraštaje koji trebaju da se još više umnože. Učimo svoju djecu vjeri, pobožnosti, da se udalje od svih prisutnih grijehova: nepoštovanja starijih, narkomanije, svakojakih lopovluka, gordosti, malovjernosti, bezboštva, te svih ostalih grijehova koji narušavaju i uništavaju lik Božji u nama.

Želeći vam svako dobro od Bogomladenca Isusa Hrista, ovu poruku završavam riječima iz Biblije, kao i bivši predsjednik Amerike Voren Harding, koji je prilikom inauguracije otvorio Bibliju i pročitao iz proroka Miheja: "Šta ište Gospod od tebe osim da činiš što je pravo i da ljubiš milost i da hodiš smjerno s Bogom svojim."

Pozdravljamo naš srpski narod, sveštenstvo i monaštvo na Kosovu i Metohiji, moleći se Bogomladencu da Njegovo radosno rođenje i oni dočekaju i proslave u miru i dobroj volji sa svima".