Nakon sastanka s Dodikom
23

Poruka Lavrova iz Istočnog Sarajeva: OHR je simbol nepoštovanja prema narodima BiH

M. G.
Lavrov: OHR treba ukinuti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lavrov: OHR treba ukinuti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon sastanka šefa ruske delegacije Sergeja Lavrova i delegacije iz Republike Srpske obratio se i Lavrov kazavši da su razgovarali o brojnim temama, a očekivano najviše riječi bilo je o Dejtonskom mirovnom sporazumu i Uredu visokog predstavnika u BiH.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je odavno trebalo da bude zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH, jer je naša zemlja odavno već postala članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ovaj vanjski protektorat koji predstavlja Ured visokog predstavnika u BiH, u potpunosti je prevaziđen. Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje. Svaki pokušaj da se ruši Dejtonski sporazum može imati nesagladive posljedice. Veoma je teško bilo izgraditi krhku ravnotežu i bez samo jedne komponente može se ugroziti čitava stabilnost", rekao je Lavrov.

Nakon što se sastao sa Dodikom, Lavrov je iznio svoje stavove (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što se sastao sa Dodikom, Lavrov je iznio svoje stavove (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dotakao se i teme koja se tiče snažnog protivljenja pristupanju naše zemlje NATO savezu, koje dolazi iz manjeg bh. entiteta, rekavši da to ne stvara nikakve prepreke na putu BiH prema Evropskoj uniji.

"Vojna neutralnost RS-a je dobro rješenje. Mislim da nam ne treba nikakva konfrontacija koju izaziva NATO sa svojim prisustvom", naglasio je Lavrov.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o bilateralnim odnosima BiH i Rusije te projektima koji omogućuju proširivanje ekonomskih veza dvije zemlje.

Lavrov je naglasio i podršku Rusije RS-u u borbi protiv pandemije koronavirusa.