BiH
0

Poruka brčanskoga gradonačelnika u povodu Dana nestalih

FENA
"Suosjećam s porodicama koje su ostale bez svojih srodnika i duboko me zabrinjava činjenica da je distrikt Brčko jedno od područja s najvećim brojem neotkrivenih žrtava iz posljednjega rata", stoji u poruci brčanskoga gradonačelnika Mirsada Đape u povodu 30. augusta, Međunarodnoga dana nestalih.

"Otkrivanje i dostojanstven pokop žrtava, briga o njihovim porodicama te sankcioniranje zločinaca najvažniji su preduvjeti mirnoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Zbog toga ću u granicama svojih ovlasti i mogućnosti, zajedno s našom vladom i skupštinom, nastaviti da činim sve ono što doprinosi rješavanju ovoga problema. Istodobno, moram napomenuti da svi naši napori ne mogu imati ozbiljne domete bez sustavnog rješenja ovog pitanja na državnoj razini.

Zabrinut sam činjenicom da još nije oživotvorena odredba državnog Zakona o nestalim osobama koja nalaže formiranje fonda za pomoć porodicama nestalih.

Brčko distrikt posredstvom Interesne radne grupe za izradu podzakonskih akata u ovoj oblasti te na druge načine iskazuje maksimalnu spremnost i podršku da porodice nestalih dobiju dostojanstven status i tretman, pa očekujemo i od entitetskih struktura vlasti da usklade svoje stavove u vezi s tim.

Pijetet prema žrtvama i dostojanstven odnos prema njihovim porodicama sve nas obavezuje da se prođemo isključivosti i da što prije izvršim svoj zakonski i moralni imperativ", stoji u poruci brčanskoga gradonačelnika.