BiH
6

Poruka antifašista Goražda: Neprekidno upirati prstom na fašizam

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Goraždani su skromno proslavili 9.maj, Dan borbe protiv fašizma, Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša i Dan Evrope. Tradicionalno, položeno je cvijeće na spomen obilježje "Goražde- grad heroj svojim braniocima“, a zvaničnici, boračka udruženja i antifašisti odali su počast šehidima i poginulim borcima, civilnim žrtvama rata i ubijenim logorašima. Cvijeće je položeno i na šehidsko mezarje i pratizansko groblje u Kolijevkama.

"Deveti maj podsjeća ne samo na zla koja je fašizam nanio čovječanstvu prije više od sedam decenija, već nažalost, na novije događaje s kraja prošlog vijeka koji su bili rukovođeni istim principima mržnje i netolerancije. Danas obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana. Najhrabriji sinovi ove zemlje, skupa sa ostalim patriotama i borcima suprostavili su se, baš kao i partizani u II svjetskom ratu pomahnitalom fašizmu i pobijedili zlo i ludilo koje je prijetilo da nas sve uništi. Danas se trebamo sjećati svih. Mi smo dužni da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo herojsku narodnooslobodilačku borbu naših naroda, borbu naših branilaca i heroja“, istakao je Damir Žuga, ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK Goražde.

On je sa spomen obilježja palim braniteljima Goražda poručio da umjesto mržnje i netolerancije prema drugima i različitima, mladi njeguju ljubav i uzajamno poštovanje.

"Učimo našu djecu toleranciji i razumijevanju! Prenosimo im pouke i poruke iz naše prošlosti, nesretne i tragične, kako bi učili iz nje i kako bi njihova budućnost bila ljepša i svjetlija od naše”, poručio je Žuga.

Nažalost fašizam ponovo pokazuje svoje lice u Evropi, poručili su članovi Udruženja antifašista i NOR-a BPK Goražde.

"Fašizam nažalost nije pobijeđen. Posljednja dešavanja vezana za izbjegličku krizu pokazala su licemjernost Evrope i njene dvostruke aršine dok je područje Balkana, u posljednje tri decenije pod zamahom oživljavanja fašizma. Na starom kontinentu se nakupila čitava zbirka znakova fašizma i na to ukazuju i pojedini njemački mediji i naglašavaju da u Evropi zvoni uzbuna te da treba prihvatiti borbu protiv desničarskog populizma koji postaje sve prisutniji“, ističe Uzeir Živojević, predsjednik goraždanskih antifašista.

On podsjeća da je čovječanstvo rijetko znalo vijesnike zla na vrijeme ućutkati za šta je i dokaz nesposobnosti čitanja znakova koji su 'boli oči' i društveno-politička klima uoči agresije na BiH. Na fašizam treba upirati prstom jer on zahtjeva neprekidnu ljudsku budnost i odbranu mira zarad budućih generacija, poruka je antifašista iz Goražda.