{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja

F
17.9.2007. u 15:55
0
0
Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja
0
Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je tokom današnjih susreta u Sarajevu s ambasadorima Portugala i Italije da je za reformu policije u BiH prihvatljivo rješenje koje je u skladu s postojećom ustavnom strukturom zemlje. Pri tome su dvije zemlje upozorile na mogučnost izolacije u slučaju da se ne riješi pitanje reforme policije.
Šef diplomatske misije Portugala u BiH, ambasador Antonio Boteljo de Souza naglasio je da njegova zemlja, koja predsjedava Vijećem Evropske unije, sa zabrinutošću prati razvoj situacije u BiH zbog zastoja u reformskim procesima. Naveo je i da je zapadni Balkan jedan od prioriteta portugalskog predsjedavanja EU.

Italijanski ambasador u BiH Alesandro Falavolita upozorio je da bi BiH mogla ostati izolirana ako ne bude deblokiran proces reforme policije.

U ovim susretima s portugalskim i italijanskim diplomatima predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio značaj postizanja dogovora o reformi policije, kako bi u ovoj godini bio parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ambasador Falavolita je s predsjedavajućim Špirićem razgovarao i o predstojećoj Špirićevoj posjeti Rimu na poziv italijanskog premijera Romana Prodija.

Očekuje se da će ova posjeta ubrzati dinamiku stvaranja pravnih osnova za jaču i svestraniju bilateralnu saradnju, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Trebaju li građanske stranke imati jednog zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: