{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja

F
17.9.2007. u 15:55
0
0
Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja
0
Portugal i Italija upozoravaju da BiH može ostati izolovana zbog reformskog zastoja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je tokom današnjih susreta u Sarajevu s ambasadorima Portugala i Italije da je za reformu policije u BiH prihvatljivo rješenje koje je u skladu s postojećom ustavnom strukturom zemlje. Pri tome su dvije zemlje upozorile na mogučnost izolacije u slučaju da se ne riješi pitanje reforme policije.
Šef diplomatske misije Portugala u BiH, ambasador Antonio Boteljo de Souza naglasio je da njegova zemlja, koja predsjedava Vijećem Evropske unije, sa zabrinutošću prati razvoj situacije u BiH zbog zastoja u reformskim procesima. Naveo je i da je zapadni Balkan jedan od prioriteta portugalskog predsjedavanja EU.

Italijanski ambasador u BiH Alesandro Falavolita upozorio je da bi BiH mogla ostati izolirana ako ne bude deblokiran proces reforme policije.

U ovim susretima s portugalskim i italijanskim diplomatima predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio značaj postizanja dogovora o reformi policije, kako bi u ovoj godini bio parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ambasador Falavolita je s predsjedavajućim Špirićem razgovarao i o predstojećoj Špirićevoj posjeti Rimu na poziv italijanskog premijera Romana Prodija.

Očekuje se da će ova posjeta ubrzati dinamiku stvaranja pravnih osnova za jaču i svestraniju bilateralnu saradnju, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: