BiH
13

Porodilje se bore za svoja prava u FBiH: Bez mladosti i djece nema naroda ni države

Klix.ba
Ana Vuković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Ana Vuković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Već 20 godina pitanje porodiljskih naknada u FBiH nije riješeno. Visina naknada razlikuje se od kantona do kantona, a negdje ih uopće nema. U Parlamenti FBiH danas je, povodom Međunarodnog dana žena, održana debata pod nazivom "Diskriminacija porodilja" na kojoj su žene-porodilje glasno zatražile svoja prava.

"Svi smo svjesni da su žene-porodilje diskriminisane u ovom društvu u FBiH. Ovo nije samo pitanje žena - majki i porodilja, već pitanje porodica i države BiH. Preporučujem svima onima koji donose odluke da ovom pitanju posvete dužnu pažnju i da to bude jedno od prioritetnih i fundamentalnih pitanja jer bez mladosti i djece nema naroda ni države", rekla je Ana Vuković, direktorica Gender centra FBiH.

Miroslav Jurišić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Miroslav Jurišić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Miroslav Jurišić, pomoćnik ministra za oblast socijalne i dječije zaštite pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, kazao je da rješenje postoji, ali da je potrebno uključivanje i drugih institucija koji su nisu pojavili dana u Parlamentu FBiH.

"Iz perspektive ovog ministarstva problem zaposlenih porodilja će se pokušati riješiti na način da se to pravo reintegrira u sistem zdravstvenog osiguranja. Govorimo o ženama koje su radno sposobne, zarađuju i ostvaruju prihode te uredno plaćaju poreze i doprinose. Smatramo da iz fondova zdravstvenog osiguranja trebaju biti refundirane dok su na porodiljskom odsustvu. Pozivam najširu javnost, a posebno žene i porodilje da nas podrže u ovim zakonskim rješenjima", rekao je Jurišić.

Lejla Aranut (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Lejla Aranut (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Današnja debata održana je u organizacijia udruženja "Žene ženama", a u saradnji s velikim brojem nevladinih organizacija.

"Potreban je jedinstven zakon koji će tretirati ovo pitanje, a ne da nas diskriminiše na osnovu zaposlenosti ili mjesta življenja. Svaka majka-porodilja koja je zaposlena ne smije dobiti ispod 66 posto prosječne plate koju je primala, a ta sredstva se trebaju isplaćivati iz Federalnog ministarstva zdravstva. Za nezaposlene majke treba se koristiti imovinski cenzus i isplaćivati naknade iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike", rekla je Lejla Arnaut iz udruženja "Žene ženama".

Jasna Duraković-Hadžiomerović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jasna Duraković-Hadžiomerović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Parlamenta FBiH Jasna Duraković-Hadžiomerović kazala je kako je poražavajuća činjenica da se nakon 20 godina o ovom pitanju govori kao o problemu, a ne o vitalnom značaju svake države.

"BiH je bila potpuno nemarna prema porodiljama i trudnicama i nadamo se da ćemo zajedničkom borbom postići željeni cilj i da ćemo iduće godine govoriti kako su rješenja implementirana u zakonski okvir. Novca ima, samo se ne raspoređuje dobro. Diskriminacija porodilja mora biti zaustavljena", kazala je Duraković-Hadžiomerović .