Općina Centar
525

Porodilje dobile jednokratnu pomoć: Merima Kuštrić rodila četvrto dijete

Klix.ba
U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u Općini Centar je danas upriličena dodjela pomoći za 93 porodilje, stanovnice centralne sarajevske općine.

Ovom prilikom su 84 porodilje dobile iznose od po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, njih šest po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta, a tri porodilje po 1.000 maraka po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta.

Podsjećamo da je početkom februara ove godine stupio na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama.

Naime, novim izmjenama ovog pravilnika, koje je potpisao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, uvedena je novina da za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta Općina Centar izdvaja po 1.000 KM, dok je, kao i do sada, novčana pomoć za rođenje prvog i drugog djeteta 300 KM, za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM. Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i savjetnici Bećir Sirovina i Osmo Babić.

Načelnik Ajnadžić je uputio iskrene čestitke roditeljima na prinovama, te naglasio da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

"Općina Centar želi služiti vama i vašim dobrim namjerama. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da u interaktivnom razgovoru ostvarujemo naš zajednički interes. Donijeli smo izmjene i dopune Pravilnika s ciljem da što veći broj korisnica dobije ovakvu vrstu novčane pomoći s obzirom da cjelokupan projekat ima za cilj poboljšanje nataliteta na području središnje gradske općine, a posebno želimo stimulirati one roditelje koji imaju četvero i više djece. U ovo teško vrijeme kada ničega nema dovoljno neizmjerna je hrabrost posvetiti se odgoju i vaspitanju djece, stoga imate moje duboko poštovanje", istakao je Ajnadžić.

Dodao je da je Općina Centar, s ciljem povećanja nataliteta, izdvojila sredstva u budžetu za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, te da za ovaj projekat vlada veliko interesovanje.

Jedna od dobitnica pomoći je Merima Kuštrić koja je prije mjesec dana dobila četvrto dijete.