Konkretne mjere
47

Porodiljama u Ustikolini uduplana jednokratna pomoć

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
U iščekivanju primjene zakona prema kojem bi novčana podrška za sve porodilje u Federaciji trebala iznositi 1.000 KM, u općini Foča u FBIH odlučili su poduzeti konkretne mjere na poboljšanju pronatalitetne politike.

Vijeće ove općine donijelo je odluku o izmjeni Pravilnika o uslovima i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama čiji je iznos stoprocentno povećan u odnosu na raniji period.

Iako je budžet općine više nego skroman načelnik Mujo Sofradžija smatra da ovakva odluka dolazi u pravom trenutku.

"Do sada je u toku jedne godine bilo 11, 12 porodilja, a budžet za jednokratne novčane pomoći iznosio je 6.000 KM. Ove godine odlučili smo da ga uduplamo na 12.000 KM, tako da je sa 250 ovaj vid pomoći povećan na 500 KM. Iako nije velika suma, nadam se da će pomoći porodiljama", smatra Sofradžija.

Ističe kako ni ovakve mjere nisu dovoljne da se popravi demografska slika ovog područja, pa je pozvao više organe vlasti da se konkretnije pozabave ovom problematikom.

"Treba djelovati brže i konkretno, i sa ovim smo zakasnili. Kada sam preuzeo funkciju načelnika uz ostalo, zatekao sam i dugove prema porodiljama što smatram nije u redu i moja je praksa da se i zahtjevi za jednokratne novčane pomoći realizuju u što kraćem roku", kazao je Sofradžija.