Nakon pisanja Klix.ba
95

Porodilja iz Sarajeva će ipak ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što smo jučer objavili priču o porodilji iz Sarajeva koja je zbog nesvakidašnje situacije ostala bez zdravstvenog osiguranja, potvrđeno nam je da će slučaj ipak imati pozitivan epilog.
Kako su nam kazali iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, porodilja će biti zdravstveno osigurana od 1. januara, što znači da neće morati plaćati troškove poroda i boravka u bolnici.

Ona se, podsjećamo, porodila 2. januara ove godine, a prekid radnog odnosa joj je zaključen sa 31. decembra 2023. godine. S obzirom na to da su 1. i 2. januar bili neradni dani ona nije mogla otići da se prijavi na biro za zapošljavanje u općini kojoj pripada.

Osim toga, prijevremeno se porodila 2. januara te su joj prilikom traženja otpusnog pisma u bolnici kazali da nema zdravstveno osiguranje i da mora platiti sve troškove koji iznose oko 1.000 KM.

"Retroaktivno priznavanje prava na zdravstveno osiguranje je za biro neuobičajena situacija (uobičajeno se zdravstveno osiguranje priznaje stranci od dana prijave na biro), radi čega je stranka upućena da podnese zahtjev koji bi se u postupku rješavao. Postupajući po zahtjevu stranke, a imajući u vidu da se stranka prijavila na biro u zakonskom roku od 30 dana, doneseno je rješenje kojim je stranci priznato pravo na zdravstveno osiguranje i to od narednog dana od dana prestanka rada, odnosno od 01. januara 2024. godine", kazali su iz Službe za zapošljavanje KS za portal Klix.ba.

Informaciju nam je potvrdio i bračni par koji koji nam se jučer obratio te su izrazili zadovoljstvo reakcijom nadležnih službi.