|

Porodilište u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" otvara svoja vrata: Evropski standardi za mame i bebe

Porodilište u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" otvara svoja vrata: Evropski standardi za mame i bebe
2.732
F
FENA
8.8.2019. u 10:12
38
komentara
2,7k

dijeljenja
Porodilište u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" otvara svoja vrata: Evropski standardi za mame i bebe Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: M. O./Klix.ba)
Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju, čije otvaranje je zakazano za sutra, 9. augusta, u 10:00 sati.
Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se, budućim mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima.

Također, trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže s 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam komfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena četiri kreveta, CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove. Do sada su se ove operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

Dodaju da je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski rez može uraditi u roku manjem od 10 minuta.

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se sastoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano.

Na Odjeljenju radi deset ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U ovoj zdravstvenoj Ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici "Prijatelja beba" (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću, saopćeno je iz Opće bolnice.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...