"Porodična mreža"
0

"Porodična grupna konferencija" sve prisutnija u BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prije dvije godine je u našoj zemlji počela implementacija novog modela socijalne usluge "Porodične grupne konferencije", koja je već od ranije poznata i koja se primjenjuje u Evropi i svijetu.

Iako u samom začetku, ovaj model se pokazao kao vrlo efikasan i do sada je u Banjoj Luci i Sarajevu gdje se ovaj model za sada primjenjuje održano više od 40 porodičnih konferencija.

Udruženje "Porodična mreža" u saradnji za Kantonalnim Centrom za socijalni rad Sarajevo i Centrom za socijalni rad Banja Luka pruža pomoć porodicama po modelu koji je zasnovan na ideji da socijalno ugrožene osobe mogu riješiti svoje socijalne probleme korištenjem i jačanjem sopstvenih, kao i kapaciteta svojih porodica i šire društvene mreže, a ne da čekaju da neko drugi to uradi umjesto njih.

Radi se o modelu gdje su profesionalci i dalje prisutni i prate slučaj, ali najveći dio odgovornosti je na samoj porodici koja na zajedničkoj konferenciji treba sama da nađe način kako da riješi svoj problem sopstvenim snagama.

Rješavanje problema na ovaj način je do sada prošlo više od 40 porodica u kojima je više od 60 djece.

Ovim modelom zadovoljni su predstavnici centara za socijalni rad iz Sarajeva i Banja Luke, te se očekuje i daljnja uspješna saradnja sa udruženjem “Porodična mreža”.