Republika Srpska
0

Porodice zarobljenih i poginulih boraca poručuju: "Ili ostavke ili blokada"

SRNA
Sve općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske uputiće do kraja ovog mjeseca protestna pisma na adrese srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH i zatražiti da podnesu ostavke, a ukoliko to ne učine biće organizovane blokade kancelarija Instituta.

Biće zatražene ostavke Milana Bogdanića i Milijane Bojić koji rade u isturenoj kancelariji Instituta u Banjaluci, zatim Brane Dursuna iz Trebinja i Srpka Batinića iz Istočnog Novog Sarajeva, rekao je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Mitrović je najavio da će, ukoliko oni ne daju ostavke, a preostalo im je samo još jedna godina mandata, biti organizovana blokada rada kancelarija Instituta u Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu, a ako i to ne bude dovoljno, doći će i do masovnije blokade rada Instituta i Savjeta ministara u Sarajevu.

"Ovo je posljednje upozorenje srpskim predstavnicima da sačuvaju obraz, moral, čast i dostojanstvo'', rekao je Mitrović nakon sjednice Predsjedništva Republičke organizacije i Kolegijuma predsjednika opštinskih organizacija, koja je održana u Srpcu.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar potvrdio je da se krajnje neodgovorno radi na identifikaciji žrtava iz reda srpskog naroda.

"U posljednje tri godine identifikovana su 83 poginula borca iz reda srpskog naroda, od čega 76 u RS, a samo sedam u Federaciji BiH. Ako se ovako nastavi 620 posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri kosturnice u RS čekaće na identifikaciju narednih nekoliko godina, a za to vrijeme mnogi roditelji neće biti živi", rekao je Krčmar.

Učesnici današnjeg skupa su prije početka sjednice posjetili Centralno spomen-obilježje žrtvama posljednjeg rata u Srpcu i Spomen-sobu u kojoj je uklesano 135 imena poginulih boraca iz opštine Srbac.