Žrtve genocida
39

Porodice ubijenih Srebreničana obišle stratišta u Potočarima, Kravici, Pilici, Brani...

Klix.ba
Srebreničani iza zgrade Osnovnog suda u Srebrenici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Srebreničani iza zgrade Osnovnog suda u Srebrenici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i porodice ubijenih danas su obišli stratišta u Potočarima i Kravici, a zatim i u Pilici, Petkovcima, Orahovcu i Kasabi, gdje su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast onim Bošnjacima koji su 13. jula 1995. godine masovno ubijani u ovim područjima.

Posjetili su objekt nekadašnjeg "Elektroprijenosa" u Potočarima poznat kao "bijela kuća", gdje su položili cvijeće i proučili fatihu, a zatim su posjetili stratište u Kravici, a pročili su fatihu i iza zgrade Osnovnog suda u Srebrenici.

"Imamo materijalne dokaze, snimke i zapise da su 13. jula 1995. godine prilikom ulaska u Srebrenicu vojska i policija Republike Srpske izvršili masovni zločin. Naša je moralna i pravna obaveza da svake godine odamo čast ubijenim žrtvama, ali i samim tim tražimo da odgovaraju oni koji su počinili taj zločin", rekao nam je Zulfo Salihović, bivši načelnik Štaba 281. brigade, politički funkcioner u Srebrenici te učesnik "kolone smrti" u julu 1995. godine.

Zulfo Salihović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zulfo Salihović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Salihović je dodao kako se Srebreničani danas suočavaju s problemima koje im prouzrokuju predstavnici Udruženja građana "Istočne alternative" RS-a koji žele, kako kaže, lažima iskriviti sliku iz 1995. godine.

"Oni 13. jula pred zgradom Osnovnog suda u Srebrenici daju izjave kako smo mi Bošnjaci za vrijeme agresije na BiH držali zatočene neke Srbe koje smo mučili i silovali u zgradi Suda. Ono što oni pričaju su ortodoksne laži. Mi imamo materijalne dokaze za ono što se desilo Bošnjacima. Dok smo živi obilježavat ćemo ove datume, a s ciljem da oni koji su odgovorni i odgovaraju za zločine", istaknuo je Salihović.

Proučili fatihu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Proučili fatihu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Posebna uvreda za građane Srebrenice su i napori predsjednika "Istočne alternative" Vojina Pavlovića da u gradskom parku postavi spomen-obilježje ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu, čovjeku čiji je glas 2015. godine oborio Rezoluciju o Srebrenici.

"Sreća ima još razumnih ljudi. Vojin je jedna obična budala. On nije iz Srebrenice, nego iz Bratunca. Ja odgovorno tvrdim da ćemo se suprotstaviti njemu. Ako on budu insistirao na postavljanju spomen-ploče Čurkinu, ja zagovaram da ćemo mi postavljati ploče Ataturku, Sulejmanu Veličanstvenom... Nadam se da razumni Srbi iz Srebrenice neće dozvoliti Pavloviću da dolazi ovdje zavađati sve nas i otežavati nam život. Mislim da njegove lude ideje neće biti podržane čak ni od Srba, a kamoli Bošnjaka", naglasio je Salihović.

Članovi porodica žrtava genocida na kraju obilaska stratišta poručili su kako "djeca moraju znati pravu isitnu o zločinu i genocidu".