BiH
0

Porodice ubijenih Bošnjaka iz Kasindolske ulice tražile procesuiranje zločinaca

FENA
Članovi porodica Bošnjaka iz Kasindolske ulice u Sarajevu odvedenih i ubijenih tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini okupili su se danas ispred zgrade Tužilaštva BiH, negodujući mirno što ni 16 godina niko od počinilaca ovog zločina nije sudski odgovarao.

Oni su kazali novinarima da ih vrijeđa i što im se danas nije obratio niko iz Tužilaštva te najavili da će, ogorčeni time, doći ponovo, ali ne tako mirno kao danas.

Njihova predstavnica Nisveta Zametica, predsjednica Udruženja "Žene Kasindolske 92.", izjavila je da su joj u zgradi Tužilaštva kazali da se niko od odgovornih iz te institucije ne može obratiti jer su na putu i dodala da su porodice u brojnim prethodnim kontaktima s raznim adresama bezuspješno pokušavale animirati na procesuiranje zločinaca.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je nakon ovog događaja Agenciji FENA da u Tužilaštvu postoji naredba o provođenju istrage protiv osumnjičenih za ovaj zločin. Nije precizirao druge detalje.

Nisveta Zametica je novinarima uručila spisak s imenima osoba za koje ona i drugi članovi porodica ubijenih Bošnjaka iz Kasindolske ulice tvrde da su odgovorni za smrt 37 njihovih članova.

Na tom spisku su imena također 37 osoba: Milenka Tepavčevića, Momčila Mandića, Tome Kovača, Soniboja Škiljevića, Ratka Lalovića, Slobodana Andrića, Milanka Vukovića, Siniše Božovića, Mladena Božovića, Obrena Vasića, Zorana Vasića, Gorana Vasića, Slavena Vasića, Dušana Gutovića, Dražena Gutovića, Vaska Gutovića, Slaviše Tešanovića, Zdravka Tešanovića, Nikole Tešanovića, Mlađe Tešana, Bore Tešana, Slavka Draškovića, Miodraga Draškovića, Neđe Nikolića, Laze Govedarice, Božidara Savića, Radomira Lalovića, Miladina Šarovića, Gorana Cerovine, Dragana Cerovine, Mitra Vasića, Milenka Gutovića, Radivoja Šarovića, Zorana Purkovića, Siniše Purkovića, Zorana Majdevca i Božidara Savića.

Bošnjaci iz Kasindolske ulice zarobljeni su na današnji dan, 14. maja 1992. godine i odvedeni u zatvor Kula.

Za njhovu sudbinu nije se znalo sve do maja prošle godine, kada su njihovi posmrtani ostaci pronađeni u masovnoj grobnici na planini Romaniji, nedaleko od Sarajeva.

Ukopani su 16. oktobra 2007. godine na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Članovi porodica ističu da su umoreni stravičnom smrću, sudeći prema pronađenim ostacima.