Traže krivce za stravične zločine
0

Porodice stradalih u Vrbanji na "Putu spasa"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje građana "Porodice stradalih Vrbanja 93", u saradnji sa Planinarskim društvom "Koprivnica", prvi put su organizirali pohod "Putem spasa", pravcem kojim je jula 1993. veći dio stanovništva izbjegao iz Vrbanje za vrijeme sukoba Armije RBiH i HVO-a, u kojem je ubijeno 45 bošnjačkih civila.

Kod spomen-obilježja u Vrbanji proučena je Fatiha za duše stradalih, nakon čega su učesnici pohoda, njih više od 150, prešli maršutu Crniče - Gladovo - Dubovik - Podovi i nazad.

"Cilj pohoda je da preživjeli mještani Vrbanje prenesu mladim naraštajima šta se dešavalo u Vrbanji 1993. i kako su se jedinim putem od smrti spasili brojni mještani Vrbanje i okolnih naselja", kazao je Feni predsjednik tog udruženja Mirsad Teskeredžić, ogorčen inertnim odnosom nadležnih organa kada je u pitanju procesuiranje odgovornih za zločin u Vrbanji.

"Već četiri godine naše i još četiri boračka udruženja iz Bugojna vode grčevitu borbu sa Tužilaštvom i tužiteljicom Slavicom Terzić, koja neće da pokrene tužbu protiv zločinaca. Izgleda da neko namjerno koči ovaj proces, da jak politički utjecaj ne dozvoljava da se nalogodavci i izvršioci stravičnih zločina privedu licu pravde, iako imamo sve spiskove onih koji su planirali, naređivali i izvršavali zlodjela. Jedini osuđeni bio je Slavko Šakić, ali on nije dobio ni pola kazne za ono šta je uradio", naglasio je Teskeredžić.

Centralni događaj obilježavanja 18. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje je u nedjelju 31. jula, kada će biti upriličen prigodan vjerski program.