BiH
0

Porodice srpskih žrtava traže identifikaciju svojih najbližih u Zavodu za sudsku medicinu RS-a

FENA
Porodice žrtava srpske nacionalnosti odbile su danas da prihvate identifikaciju svojih najbližih u Spomen kosturnici u Miljevićima, jer traže da se obavi identifikacija u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čenigić. "Danas su u Miljevićima bili prisutni i vještak sudske medicine dr. Rifat Kešetović i tužiteljica Alma Džaferović, koja je obiteljima rekla da će se njihov zahtjev razmotriti i da će biti obavješteni o rezultatima jer je ovo, u neku ruku, jedinstven slučaj", kazala je Čengić.

Dodala je da je danas, u Spomen kosturnici u Miljevićima, trebala biti izvršena identifikacija 10 žrtava srpske nacionalnosti koji su nestali u julu '92. godine na području Srebrenice, a ekshumirani iz masovne grobnice u augustu 2010. godine u Zalazju, na području općine Srebrenica.

"Njihovi posmrtni ostaci prevezeni su iz Komemorativnog centra u Tuzli u Spomen kosturnicu u Miljeviće gdje će idalje ostati do konačne identifikacije", kazala je Čengić, dodajući da je preliminarni identitet žrtava utvrđen na temelju DNK analize.