BiH
0

Porodice šehida najavljuju proteste ako za 30 dana ne bude poboljšan njihov zakon

FENA
Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bosne i Hercegovine najavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu proteste svog članstva ako za 30 dana po konstituiranju vlasti ne bude izmijenjen federalni zakon o pravima ove boračke populacije.

Predsjednik Upravnog odbora Organizacije Izet Ganić ne isključuje ni mogućnost tužbi protiv odgovornih za isključivanje iz zakonskih prava nekih kategorija iz te populacije.

Njeno članstvo, obeshrabreno društvenim odnosom prema njemu, sve češće obolijeva ili umire, rečeno je. Istovremeno je odbačen argument odgovornih da je oko 7.000 novih porodica uvedeno u zakonska prava. Organizacija tvrdi da zakon odslikava generalni nemar države prema porodicama šehida i poginulih boraca.

Prema tvrdnjama na pres-konferenciji, danas su članovi njenog Upravnog odbora u susretu s federalnim ministrom za boračka pitanja Zahidom Crnkićem obaviješteni da tražene zakonske izmjene ne podržava ministar finansija jer iziskuju dodatna izdvajanja iz budžeta.

To je Zakon o pravima branitelja i članova njihovih porodica.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca zahtijeva da njime budu zaštićene i supruge šehida i poginulih boraca koje su bez djece te djeca poginulih branitelja "izrasla" iz prava. Djeca moraju imati zaštitu sve do zaposlenja i za vrijeme eventualnog postdiplomskog studija, stav je Organizacije.

Ona traži novu odredbu prema kojoj bi roditelji poginulih stekli pravo na tuđu njegu pomoć i na ortopedski dodatak.

Tvrdi i da koeficijent za mjesečna primanja ove populacije od 0,96 može biti uvećan na 1,2.

Bahrija Kituša, dopredsjednica Federalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca i ujedno predsjednica Kantonalne organizacije u Sarajevu, kazala je da bi država kad bi htjela setom zakona iz različitih oblasti - socijalne, obrazovne, zdravstvene, stambene itd., mogla mnogo bolje zaštititi one čiji su članovi porodice dali život za odbranu BiH.

Govoreći o najavljenoj mogućnosti protesta, rezignirano je zaključila: "Mi smo izgubili sve, pa možemo živjeti i na ulici".