Odali počast
60

Porodice šehida i poginulih boraca iz cijele FBiH i Brčkog okupile se u Goraždu

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je danas organizovano centralno obilježavanje Dana šehida, a u ovom gradu okupili su se članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH odnosno porodice šehida i poginulih boraca iz šest kantona u FBIH i Brčko Distrikta.

Više od dvije stotine porodica poklonilo se palim braniteljima Goražda, obilazeći mezarja, učeći fatihe i djeleći uspomene na poginule heroje, najbolje bosanske sinove.

Nisveta Bucman, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca HNK kaže kako bi bila sretna da se porodice šehida i poginulih boraca okupe i u Mostaru, kao što se svake godine okupljaju u nekom drugom gradu i kantonu u FBIH.

"Drago mi je da smo ovdje u Goraždu, iako smo tužni pored ovolikih nišana jer sve su to naši momci, naša braća, očevi, muževi. Ali mi smo sretni jer možemo ovaj dan provesti zajedno, kao što svake godine budemo u nekom drugom kantonu ili gradu. Ja bih lično bila sretna da i Mostar smogne snage i ugosti ove porodice kao što je danas Goražde, ili prije njega Tuzla, Bihać, Brčko, Travnik.. nadam se da će i moj kanton imati duše i srca da ugostimo naše članove", kaže Nisveta.

Mjesec april je za nju posebno težak jer je 19.aprila 1993. godine izgubila supruga, a od tog datuma je prošlo tačno 30 godina.

"Za mene je još uvijek kao živ, pričam sa onim nišanom, pa me sin često upita, šta radim, a ja kažem: "Pričam ti sa babom", jer mnoge dane sam tako provela, život kao da će sad doći s posla. Kad bi moj muž ustao iz mezara bio bi ponosan jer sam djecu na put izvela, jer se s ponosom sjećaju baba koji je bio veliki heroj", ispričala nam je Nisveta.

I Bahrija Kituša, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo sretna je zbog okupljanja u herojskom gradu.

"Nije mi ovo prvi put da sam u Goraždu, a nema godine da nisam obišla mjesto pogibije vašeg legendarnog komandanta Zaima Imamovića i bila na njegovom mezaru u Alipašinoj džamiji u Sarajevu. Ovo je grad heroja i ja se osjećam isto kao i ovaj narod. Izgubila sam sina jedinca, ali ovdje su moja djeca, i ja se ponosim Goraždem", kaže Bahrija.

U Goraždu koje se potrudilo ugostiti porodice najboljih bosanskih sinova, organizirajući za njih različite programe, kažu da zahvaljujući njihovoj žrtvi danas uživaju u slobodi, te poručuju da je trajna obaveza sjećanje i zahvalnost za ono što su oni učinili za domovinu.

Trajno sjećanje na žrtve

"Pred ovakvim skupom teško je govoriti, u ovom svetom danu izuzetna je čast i zadovoljstvo družiti se sa vama u herojskom Goraždu. Ništa se ne dešava slučajno pa ni ovaj događaj i zato zahvalnost Organizaciji porodica šehida FBIH koji su donijeli odluku da druženje bude u BPK Goražde", poručio je Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Mirza Terzo, iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ističe kako su ovakvi događaji prilika da se okupe porodice i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za državu Bosnu i Hercegovinu.

"Da se zahvalimo majkama i očevima koji su nam podarili takve sinove koji su uspjeli odbraniti državu. Koliko god da uradimo ne može biti dovoljno da nadoknadimo sve, ali pokušavamo maksimalno i važno je da će uz narednu invalidninu za april biti islaćen uvećan iznos, pored toga izdvojit ćemo jednokratnu pomoć od sto maraka svim porodicama šehida i poginulih boraca. Također smo zakonski riješili status ovih porodica, tako da je ovo prva godina da ne moraju tražiti pravdu na ulici", kaže Terzo.

Almin Škrijelj predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBIH ističe kako je materijalni momenat važan za svakoga pa i porodice šehida, ali da je jednako važno sjećanje.

"Svi mi moramo od nečega živjeti na ovom svijetu i postoji ta vrsta naknade za izgubljene živote, ali sjećanje na naše najbolje sinove je nešto što je jako važno za svaku porodicu šehida jer ako počnemo zaboravljati ono što su ti ljudi uradili 90-tih godina vrlo brzo ćemo potonuti. Ako su oni tada bili spremni pokloniti svoje živote za odbranu BIH mi trebamo bar toliko biti spremni da njegujemo sjećanja, pričati o njihovoj hrabrosti i njihovim podvizima, sjećati se njihovih porodica i učiniti da se lijepo osjećaju u vremenu u kome živimo, biti sretni da te porodice žive u našem komšiluku", kaže Škrijelj.

Članovi porodica šehida i poginulih boraca imali su i zajendičku šetnju gradom, a prisustvovat će i svečanoj akademiji u Centru za kulturu, dok je sutra planirana izvještajna skupština organizacije te posjeta spomeniku na Rorovima.