Prve reakcije
46

Porodice poginulih mladića zadovoljne presudom: Skinuta je ljaga sa naše djece

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Porodice četiri mladića koji su prije osam godina poginuli na Površinskom kopu Dubrave zadovolje su ishodom sudskog postupka, kroz koji je šest rukovodilaca osuđeno na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 15 godina. Poručuju da je pravda zadovoljena, a sa njihove djece je skinuta ljaga.
Kako je Klix.ba ranije izvijestio, Općinski sud u Živinicama osudio je šestoricu rukovodilaca na Površinskom kopu Dubrave za nepravilnosti u svom radu, a koje su za posljedicu imale pogibiju četvorice mladića.

Njima je izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 15 godina, uz sigurnosnu mjeru zabrane zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine.

Nakon izricanja presude ispred zgrade suda u Živinicama su se okupili članovi porodica i prijatelji mladića koji su u februaru 2015. godine poginuli prilikom izvlačenja uglja sa površinskog kopa. Riječ je o Alemu Dediću, Reufu Alibašiću, Adelu Šehiću i Edinu Heriću, koje je odron zemlje žive zakopao.

"Ovo je trunka pravde koja je zadovoljena, ali vidimo u kakvom sistemu živimo. Zadovoljan sam, bitno je da su oni okrivljeni, sada mogu lakše da dišem i spavam. Bitno je i da su skinute ljage sa naše djece, koje su sve vrijeme prozivali za to da su krali ugalj. Ali, oni nisu bili kradljivci, već su išli i kupovali ugalj koji su pripremali rukovodioci kopa. Portiri su od djece naplaćivali ugalj, da bi zatim oni rukovodiocima davali novac", kazao nam je Edinov otac Mirsad Herić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Edinova majka Sahba danas je bila posebno emotivna.

"Naša djeca su imala gorku smrt, živi su ostali zakopani. Sve ove godine smo podnosili veoma teško. Okrivljeni su se ismijavali na sve što se dešava, ali na kraju je pravda dostojanstveno zadovoljena", poručila je Herić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Mišljenje prvobitnih roditelja dijeli i Reufov otac Ramo Alibašić.

"Presuda je koliko-toliko zadovoljila pravdu. Meni niko ne može vratiti sina, ali bitno je da su oni okrivljeni pa neka vide da nisu nedodirljivi. Da su oslobođeni sigurno bi nastavili sa svojim aktivnostima. Mi sada imamo i pravo na naknadu za izgubljenu djecu, naši advokati će dalje raditi na tome", navodi Alibašić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Majka poginulog Adela Izeta Šehić također satisfakciju vidi u činjenici da su odgovorni sa površinskog kopa osuđeni, a još više u tome da je dokazano da njen sin nije kradljivac.

"Svi su govorili da su naša djeca kradljivci, ali sada je dokazano da su našu djecu pozvali u smrt. Dokazalo se da su naša djeca čestita. Mogu reći da sam zadovoljna", nastavlja Šehić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nakon tragedije, na optuženičkoj klupi su se našli izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suad Zonić, rukovodilac Površinskog kopa Dubrave Sakibu Muhtareviću, tehnički rukovodilac kopa Sakib Halilčević, rukovodilac službe za zaštitu na radu na kopu Asim Brčaninović, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedim Šljivić i tehnički rukovodilac za bager, traku i odlagač Mirsad Delić.

Prema odluci Općinskog suda u Živinicama svi oni su proglašeni krivim za propuste koje su imali u svom radu te su im izrečene kazne. Zoniću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri i po godine, dok su Muhtarević, Halilčević i Brčaninović osuđeni na dvije i po godine zatvora. Šljivić i Delić, prema presudi u zatvoru će provesti dvije godine zatvora.

Osuđenima je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine.