Drugačiji tretman
185

Porodice osoba s poteškoćama u razvoju nisu prioritet za vakcinaciju u FBiH, a u RS-u jesu

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pandemija koja traje više od godinu promijenila je živote svih ljudi, pogotovo osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. Ines Kavalec je majka tipičnog djeteta, ali i sina s poteškoćama u razvoju, za Klix.ba je govorila o izazovima s kojima se susreću.

Kavalec je na početku razgovora kazala da je tačno da se cijeli svijet bori s pandemijom, ali da je neizbježna činjenica da je BiH kao država pala na ispitu kada je riječ o brizi o osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Kako je dodala, to najbolje ilustruje primjer da se samohrani roditelji ne mogu testirati na koronavirus, barem kada je riječ o Kantonu Sarajevo, jer ne mogu ostaviti dijete s poteškoćama u razvoju samo u kući.

"Samohrani roditelji ili jedan staratelj koji brine o osobi s poteškoćama u razvoju se ne može testirati, jer svoje dijete ne može ostaviti samo, a neće niko otići u nečiju kuću ako postoji sumnja na zarazu. To onda povlači druge probleme, a to je moguća zaraza njihovog djeteta, koje ionako ima zdravstvene probleme i to može biti pogubno. Sistem je o tome trebao razmišljati i mi smo uputili zahtjev da se oforme mobilni timovi u domovima zdravlja koji će obavljati testiranja na adresi porodice", navela je Kavalec.

Da li treba vakcinisati osobe s poteškoćama u razvoju?

Međutim, tu problemi ne prestaju, nastavlja dalje naša sagovornica. Kako kaže, vakcinacija protiv koronavirusa je drugi izazov s kojim se bore, jer porodice koje brinu o osobi s poteškoćama u razvoju nisu na listi prioriteta u Federaciji BiH, dok u Republici Srpskoj jesu.

"Tražili smo da se roditelji te populacije uvrste kao prioritet kada počne vakcinacija, međutim nikada nikakav odgovor nismo dobili. Njihova vakcinacija je veoma bitna, jer osobe s poteškoćama u razvoju trebaju nekoga kroz cijeli život, a osim toga, spriječit će se i mogućnost zaraze. Nažalost i ovo dovoljno govori o tome koliko nadležni nemaju vremena za ovu osjetljivu populaciju", navela je Kavalec.

Ines Kavalec, Foto: Facebook
Ines Kavalec, Foto: Facebook

Kada je riječ o vakcinaciji osoba s poteškoćama u razvoju, Kavalec je istakla da je to specifično pitanje. Naime, ta populacija spada u neurorizičnu grupu te veliki broj njih nije nikada primilo ni osnovne vakcine.

"Svaki roditelj koji bude želio da se njegovo dijete s poteškoćama u razvoju vakciniše treba se konsultovati s ljekarom ili na vlastitu odgovornost donijeti tu odluku. Inače treba biti oprezan po ovom pitanju, jer su ove vakcine protiv koronavirusa brzo razvijene i nije poznato kakve posljedice mogu ostaviti. Ja svoje dijete neću vakcinisati, ali suprug i ja ćemo to uraditi", kazala je Kavalec.

Očuvanje mentalnog zdravlja veoma važno

Kavalec je predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu" i direktorica istoimenog Servisnog centra koji i u ovoj situaciji radi uz reorganizaciju online, ali i uz direktan rad s ograničenim brojem ljudi. Kako je kazala, uz sve usluge pružaju i onu psihološku, kako bi porodice očuvale mentalno zdravlje tokom pandemije.

"Sada smo svi psihički narušeni, jer živimo u neizvjesnosti i u strahu. Porodice koje žive ovaj život različitosti, njihovo je mentalno zdravlje davno narušeno zbog neprihvatanja i nepostojanja adekvatnih mjera u sistemu koji će ih podržavati. Ove porodice u iznimnom broju traže psihologa i ovom pitanju se može pristupiti na dva načina. Naime, žalosno je da u tolikom broju traže psihološku pomoć, ali opet je dobro kada im je možemo pružiti", istakla je.

Kavalec nam je ispričala i to da je usljed zaraze koronavirusom preminuo dugogodišnji član Udruženja "Dajte nam šansu" Amir Čelik, ali i istinski prijatelj i prije svega dobar čovjek koji je bio ogromna podrška svim ljudima. Njemu u čast je priređena jedna akcija koja se zvala "Amirov kisik", u sklopu koje je kupljena boca kisika koja će u ovim trenucima znatno pomoći porodicama kojima je to potrebno.

"Znamo da sada ljudi umiru zato što nemaju kisika. Na ovaj način Amir nastavlja svoju misiju i spašava ljude. Aparat je dostupan našim porodicama, ali zašto ne i nekome kome u ovom trenutku treba. Naravno, posuđujemo ga onoliko koliko je nekome potrebno, uz ljekarski nadzor", pojasnila je Kavalec.

Kako je kazala, uredu je kritikovati lošu vlast i državu te one koji donose ili ne donose prave odluke te ne realizuju stvari koje bi trebali. Međutim, istakla je da se samo kritikovanjem u ovakvoj situaciji ništa neće postići te da kao pojedinci možemo mnogo toga učiniti.

"Svako od nas može pokuacati komšiji na vrata i upitati ga kako je te da li mu je nešto potrebno, to znači mnogo. Sada svi moramo držati fizičku distancu i nemamo tog zagrljaja koji nam u mnogim situacijama mnogo znači, pa upravo zbog toga trebamo njegovati razgovor i upućivati lijepe riječi jedni drugima, jer je to sada najpotrebniji 'lijek' kada izgubimo najmilije", poručila je na kraju razgovora Kavalec.