7.000 nestalih
47

Porodice nestalih u BiH već više od 25 godina žive u neizvjesnosti

S.H.P.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih na Trgu djece Sarajeva održano su javna kampanja "Gdje je" i izložba "Tragovi nestalih“.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog križa, više od šest hiljada porodica iz BiH još uvijek žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu blizu 7.000 članova svojih porodica.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"U našoj zemlji se još uvijek traga za sedam hiljada ljudi nestalih usljed rata. Njihove porodice već više od 25 godina žive u neizvjesnosti i nose težak teret sa sobom ne znajući šta se desilo s njihovim najmilijim i gdje se oni nalaze", rekao je šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Elmir Camić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Najveća prepreka procesu traženja je nedostatak dobrih i provjerenih informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Mi iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta kao neutralna i nezavisna organizacija imamo pristup nekim međunarodnim arhivima kojima drugi nemaju", rekao je Camić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kako su kazali iz MKCK, cilj obilježavanja Međunarodnog dana nestalih je da se javnosti skrene pažnja na specifičnu situaciju u kojoj se nalaze porodice nestalih. Naglasili su da su im neophodne tačne informacije o sudbini njihovih najmilijih kako bi pronašle mir ili ih dostojanstveno sahranili.