BiH
0

Porodice nestalih razočarane rezultatima otkrivanja istine o sudbini nestalih građana Podrinja

FENA
Istina o zločinima izvršenim nad Bošnjacima Podrinja u periodu 1992.-1996. godine i dalje je daleko od onih koji je traže i moraju znati, zaključeno je danas na okruglom stolu u Sarajevu o temi "Zločini u gornjem Podrinju 1992.-1996. - istine i laži".

Ovaj skup je organiziralo Udruženje porodica nestalih "Višegrad '92." da bi se izrazilo razočarenje rezultatima osvjetljavanja zločina i istine o sudbinama nestalih građana Podrinja.

Ocijenjeno je da tužilaštva i sudovi nisu pokazali dovoljno upornosti da otkriju istinu o stradanjima Bošnjaka u Podrinju te je upućen poziv entitetskim i državnim institucijama da podrže sve aktivnosti neophodne radi otkrivanja istine.

Kako je kazala članica Udruženja "Višegrad '92." Mirzeta Memišević, zatraženo je i pokretanje inicijative da se na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu izgradi spomen-obilježje na nevine žrtve Bošnjake.

Također, svi živi članovi porodica nestalih pozvani su da zbog prikrivanja istine o nestalima protiv RS-a podnesu Ustavnom sudu BiH tužbu, bilo pojedinačno, bilo kolektivno putem svojih udruženja.

Na skupu je osuđeno i iznošenje određenih, kako je navedeno, medijskih neistina i podvala kojima se pokušavaju prikriti zločini i zločinci.