{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodice nestalih pozivaju vlade da ispune obećanja

F
10.12.2007. u 11:14
0
0
Porodice nestalih pozivaju vlade da ispune obećanja
0
Porodice nestalih pozivaju vlade da ispune obećanja
Porodice nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije pozivaju vlade da ispune svoje obaveze i tako riješe sudbinu 17.500 nestalih osoba i da osiguraju pravnu, socijalnu i ekonomsku zaštitu preživjelim članovima porodica.
Poziv je upućen sa skupa udruženja porodica nestalih koji je u protekla tri dana održan u Brčkom u povodu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Analizirano je stanje kršenja ljudskih prava nad ovom kategorijom i ponovno konstatirano da države u regionu i međunarodna zajednica ne preduzimaju značajnije mjere da bi se to humano i pravno pitanje što prije riješilo.

Zatraženo je od Evropske unije da jedan od kriterija za pristupanje evroatlantskim integracijama zemalja s područja bivše Jugoslavije bude rješavanje pitanja nestalih osoba.

Porodice nestalih smatraju da su njihovi članovi najveći stradalnici rata, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te su spremne zajednički doprinijeti u rješavanju tog pitanja. Isto očekuju od vlada svojih država.

Odbor regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore podsjeća u saopćenju za javnost da su komiteti UN-a nakon procjene izvještaja vlada država u regionu o stanju ljudskih prava na njihovoj teritoriji zadužili vlade da osiguraju poštivanje svih međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava. Insistirano je da države osiguraju nepristrane istrage o svim slučajevima torture i drugim surovim, neljudskim i ponižavajućim postupcima, krivično gonjenje i kažnjavanje počinitelja bez obzira na njihovo etničko porijeklo i osiguravanje pravične i adekvatne reparacije za žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: