Ispraćeni jecajima
439

Porodice i učesnici formirali kolonu i prenijeli tabute 35 žrtava genocida do Musale

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Iz kruga bivše tvornice akumulatora u Potočarima večeras su izneseni tabuti s posmrtnim ostacima 35 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici do Musale u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

Tabute su iznosili članovi porodica, a u formiranoj koloni su bili i učesnici Marša mira, trkači, motoristi i biciklisti. Preživjele majke i sestre plačući su ispratili tabute uoči sutrašnje dženaze kada će njihovi najmiliji 23 godine nakon što su ubijeni pronaći vječni smiraj.

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić koji je poginuo sa 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Pored Vesida, još tri maloljetnika će biti ukopana od kojih i 16-godišnji Feris Mehmedović čiji dijelovi skeleta su pronađeni 2000. u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca te devet godina poslije i u masovnoj grobnici Zalazje u Srebrenici.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

Među žrtvama koje se ove godine ukopavaju je i Remzija Dudić koja je poginula s 20 godina dok je u koloni prolazila kroz šumu. Riječ je o trudnici koja je bila u šestom mjesecu trudnoće. Ona će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazom koji je poginuo s 22 godine.

Večeras će biti proučena hatma-dova i tevhid.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1.000 žrtava.