U subotu od 12 sati
105

Porodica ubijene Amre Kahrimanović najavljuje nove proteste u Tuzli

A. K.
Detalj sa prošlosedmičnog protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa prošlosedmičnog protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Brat i sin ubijene Amre Kahrimanović za subotu su najavili novo protestno okupljanje, a shodno činjenici da kantonalni ministar unutrašnjih poslova i direktor policije nisu podnijeli ostavke.
Amra Kahrimanović prije sedam dana usmrćena je u tržnom centru na Brčanskoj malti u Tuzli, a osumnjičeni je policijski službenik Elvis Ćustendil, koji se nalazi u pritvoru.

Nakon brutalnog ubistva u Tuzli su protekle subote održani protesti, odnosno mirna šetnja od tržnog centra do zgrade Uprave policije MUP-a TK, u kojoj se našlo nekoliko hiljada osoba.

Glavni zahtjev demonstranata se ogledao u podnošenju ostavke ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.

Oni ostavke nisu podnijeli, a Skupština TK nije prihvatila ni prijedlog zaključka po kojem je zatraženo da kantonalni ministar ostavku podnese iz političkih razloga. Članovi porodice Kahrimanović su ogorčeni te za subotu najavljuju novu protestnu šetnju.

"Ne mogu vam opisati i iskazati tugu, bol i patnju koji proživljavam skupa sa porodicom. Znali smo da će sjednica otprilike proći na ovakav način. Oni su se odmah krenuli prati i skrivati jedni iza drugih. Znali smo da danas neće dati ostavke jer nemaju morala, ali smo se ipak u dubini duše nadali da će pokazati trunku ljudskosti", naveo je Amrin sin Damir Hodžić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je pozvao sve građane da im se u subotu pridruže.

"Mi nećemo stati nikada. Molim sve Tuzlake, prijatelje, srednjoškolce, studente, penzionere, radnike i ljude dobrog srca da budu uz nas i dođu u subotu, kako bi podržali šetnju od mjesta ubistva moje majke do Uprave policije MUP-a TK. Pokažimo da Tuzla može biti centar promjene. Mi moramo mijenjati ovaj sistem jer oni to očigledno ne žele. Sve im možete dirati, samo ne stolice", naglasio je Hodžić.

Protestna šetnja najavljena je u subotu za 12 sati.