BiH
186

Porodica radnice iz Travnika: Amela je umrla od srčanog udara, imala je normalne uvjete rada

Piše: A. B.
Fortitudo Travnik
Fortitudo Travnik
Vijest o smrti devetnaestogodišnje Amele Mahalbašić iz Turbeta kod Travnika, koja je bila uposlenica fabrike Fortitudo Travnik, jučer je potresla Bosnu i Hercegovinu. Njen brat Amel Mahalbašić za Klix.ba je kazao da je Amela doživjela srčani udar te da je na poslu imala normalne uvjete rada.

U javnosti su se jučer pojavile informacije kako je Amela zatražila pomoć ljekara zbog smrzavanja tokom rada u fabrici, a iako se sumnjalo da je uzrok smrti hladnoća, odnosno loši uvjeti na poslu, iz policije su demantirali navode, kazavši da je riječ o prirodnoj smrti.

"Posljednjih nekoliko mjeseci Amela se žalila na otežano disanje prilikom hodanja, a u posljednje dvije ili tri sedmice je spominjala da se često umara. Nije išla ljekaru, jer nije smatrala da je nešto ozbiljno", kazao nam je Amelin brat Amel i dodao da je Amela u fabrici radila od juna prošle godine.

Ispričao nam je da je netačna informacija da je Amela imala otežane uvjete rada na poslu te da je radila u normalnom okruženju.

"Uvjeti rada su bili normalni, radim u kompaniji koja je pored njene, tako da znam. Obje kompanije imaju grijanje, a njena ima desetine presa koje rade na paru, tako da je u tom prostoru konstantno toplo", pojasnio je brat preminule Amele.

Naveo je također kako niko od ostalih radnika jučer nije tražio ljekarsku pomoć i žalio se na smrzavanje tokom rada.

"Niko se nije žalio. U 6:45 sati sestra je doživjela srčani udar, a u 7:40 sati svi radnici su bili kući. Dobili su slobodan dan zbog šoka koji su doživjeli", ispričao je Amel Mahalbašić.

Ranije su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUPSBK) za naš portal kazali da je radnica došla na posao te da je nakon što joj je pozlilo prevezena u bolnicu gdje je preminula prirodnom smrću.

Dženaza-namaz preminuloj Ameli Mahalbašić i ukop bit će obavljeni danas na mezarju u Vlahovićima u mjestu Turbe kod Travnika u 12 sati i 30 minuta.