Povorka u tišini
399

Porodica, prijatelji i građani tražili pravdu za Dženana Memića na ulicama Sarajeva

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Građani Sarajeva danas su se okupili na petoj protestnoj šetnji kojom su željeli poručiti da neće odustati od traženja pravde za Dženana Memića koji je smrtno stradao u februaru 2016. godine.

Članovi porodice i njegovi prijatelji nosili su majice s Dženanovim likom i transparente kojima su poručivali da i dalje traže pravdu, pitali koliko košta jedan život i tražili ostavku glavne tužiteljice Dalide Burzić.

Nakon okupljanja u tišini su se uputili prema zgradi Tužilaštva KS gdje su predali svoje zahtjeve.

Dženanov otac Muriz i njihov advokat Ifet Feraget kazali su kako im Tužilaštvo KS i Općinski sud nisu omogućili uvid u predmetne spise te da su vještačenja i rekonstrukcije nesreće u potpunoj suprotnosti s iskazima osumnjičene Vasvije Sejdović i svjedokinje Alise Mutap.

Memić je prije šetnje još jednom pozvao tužiteljicu Burzić da radi svoj posao kazavši: "Neka ona kaže ime, a ja ću reći prezime ubice mog sina".

U Memićevom pismenom zahtjevu za postupanje po prijavi navodi se: "Zahtijevam od tužioca Slijepčevića da postupi po prijavi iz marta 2017. godine koja se odnosi na događaj iz noći kada je ubijen moj sin. Također, zahtijevam da se uvede u postupak i očevidac iz marta 2016. godine, od kojeg je FUP uzeo izjavu i prema mojim saznanjima ona je dostavljena Tužilaštvu KS".

Dalje se navodi da kantonalni tužilac nije poduzeo zakonom predviđene radnje po izjavi očevica i da će Memić od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i drugih nadležnih institucija tražiti da se ispita gdje je završila izjava očevica iz marta 2016. te zašto nije tretirana prilikom dosadašnje istrage.

"Također zahtijevam da mi odgovorite po kojem osnovu mene kao prijavitelja krivičnog djela ne želite saslušati i uzeti izjavu na te okolnosti. Smatram da me na taj način diskriminirate i uskraćujete mi pravo i obavezu da prijavim saznanja koja se mogu dovesti u vezu s počinjenjem/rasvjetljavanjem krivičnog djela. Napominjem da su ta saznanja u podudarnosti s izjavom očevica koju ste uzeli u martu 2017.", napisao je Muriz Memić.

U izjavi medijima ispred sjedišta Tužilaštva KS on je istakao: "Od početka ukazujemo na propuste" i dodao kako neće odustati i da nije sam, odnosno da je narod s njim.

Advokat Feraget je poručio kako nove činjenice i okolnosti nalažu tužilaštvu da hitno poduzme istražne radnje i zaštiti Muriza". Dodao je da je napravljeno puno propusta i da se žele na kulturan način istinom boriti protiv zla.

Okupljeni građani uzvikivali su: "Dalida, lopove" i "Ubice".