U domu u Zenici
95

Porodica Kustura Uskrs obilježava porodičnim druženjem, trpezom i takmičenjem s jajima

Piše: E. M.
Porodica Kustura danas obilježava Uskrs (Foto: E. M./Klix.ba)
Porodica Kustura danas obilježava Uskrs (Foto: E. M./Klix.ba)
Zenička petočlana porodica Kustura sutra će dočekati svoj 30. Uskrs koji će kao i do sada obilježiti u krugu svoje porodice uz tradicionalna jela i običaje.

Domaćin Branko, njegova supruga Branka te kćerke Kristina, Barbara i Gabriela jučer su obavili posljednje pripreme za Uskrs. Njihov uskrsni ručak je blagoslovljen na misi koja je održana u subotu navečer, a danas su u svom domu dočekali članove obitelji i goste koji su došli s njima obilježiti najznačajniji praznik kod katolika.

Branko je zaposlen na rudniku, supruga radi u trgovini, ali uprkos svemu pronašli su vrijeme da obave sve pripreme za današnji blagdan.

"Uskrs je naš najveći blagdan, jedno je rođenje, a drugo pobjeda smrti i njegovo uskrsnuće. On je naše svjetlo kojem svi mi kršćani težimo tokom svog života. Nakon posta koji je trajao šest sedmica spremno dočekujemo naš blagdan u krugu porodice uz obavljanje svih priprema", kazao je Branko.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U danima pripreme za Uskrs, sve je tiho. Čak i crkvena zvona ne zvone u danima pred Uskrs, a blažena atmosfera je i u domovima.

"Od četvrtka pa do mise u subotu crkvena zvona nisu zvonila. Sve što se dešava, dešava se tiho te u takvoj atmosferi dočekujemo naš blagdan. U subotu navečer smo slavili uskrsnuće, blagoslovili naše jelo koje smo danas podijelili s najbližima. To je obično kruh, jaja ili neko piće", dodao je Branko.

Naš sagovornik svog dječijeg Uskrsa se prisjeća baš onako kako ga i danas obilježava. Odlazak na misu, podjela jaja, takmičenje s gostima i druženje s članovima obitelji je tradicija koju prenosi i na svoju djecu. U uskrsnim obavezama svako ima određene zadatke u njegovoj porodici.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Njegova supruga Branka za Uskrsnu trpezu pripremila je tradicionalnu pogaču premazanu jajima koja predstavljaju početak života, a na uskrsnom ručku našla su se tradicionalna jela koja su blagoslovljena dan ranije.

"Pretežno pravimo starinska jela, ona koja svi vole, a najdraže mi je kada se iznese na stol da se sve pojede. Najveća čar Uskrsa za nas kršćane je već poznata, a nakon toga je okupljanje članova porodice, gostiju i prijatelja koji nam dolaze", govori Branka.

Branko i Branka se trude da svoje običaje i tradiciju prenesu i na svoje kćerke koje već nekoliko godina uz lični angažman doprinose uskrsnoj atmosferi i trpezi u njihovom domu.