Apel za pomoć
140

VIDEO / Porodica Kuljančić nema ni dovoljno hljeba

Sarajevo-x.com
Jakub Kuljančić s dvojicom braće i roditeljima živi doslovno bez dovoljno hljeba u kući. Ovaj 20-godišnjak je povratnik u selo Dragaši kod Vlasenice i nema nikakvih primanja.

Kuljančići žive od onoga što uspiju posijati, a kako to izgleda najbolje opisuju Jakubove riječi u snimku koji je koordinatorica humanitarne organizacije "Sadake" Munira Džabija napravila s njim.

"Bolje da me ne pitate šta jedem preko dana. Preskačem obrok, gladujem malo i tako", kaže u potresnom snimku Jakub.

To je veoma emocionalna priča o mladom čovjeku koji bi bio sretan da ima nešto stoke da gaji ili možda kosilicu kako bi pokošeno sijeno mogao prodavati. Eto, samo toliko da sa svojom porodicom ne gladuje.

Žive u napuštenoj oronuloj kući rođaka, bez struje, vode, pa čak i bez ulaznih vrata. Kuljančići se odavno nalaze na spisku za gradnju donatorske kuće, ali neizvjesno je kada će i hoće li uopšte doći do realizacije obećanog. Do tada im valja doslovno gladovati.

Humanitarna organizacija "Sadake" poziva na akciju pomoći Jakubu i pokušaj da mu se nabavi krava, nekoliko ovaca ili kosilica.

Munira Džabija, autorica emisije o izbjeglim, raseljenim i ugroženim osobama za Udruženje "Istina", rekla je za Sarajevo-x.com da se pomoć za Jakuba i njegovu porodicu već nekoliko dana prikuplja u BiH i inostranstvu.

Završetak akcije planiran je za kraj maja, kad će Munira s ljudima koji su prikupljali pomoć posjetiti porodicu Kuljančić, kako bi vidjeli šta im je najpotrebnije.

Svi koji su u mogućnosti novac za ovu porodicu mogu uplatiti kod Intesa Sanpaolo Banke, na ime Udruženja raseljenih i socijalno ugroženih lica "Istina", odnosno na njihov transakcijski račun 1541602002184602.

Kao svrhu uplate potrebno je upisati: "Donacija za Jakuba Kuljančića".