Rafi Gregorian
0

Porodica kontaktirala s Radovanom, a htjela ga proglasiti mrtvim

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorian izjavio je da je porodica Radovana Karadžića htjela da ga pravno proglasi mrtvim, da su u vrijeme njegovog skrivanja kontaktirali te razmjenjivali poruke i novac.

“To što se u mojoj državi zove krivokletstvo oni su to htjeli da urade iako su znali da se u posljednje tri godine Karadžić krio u Srbiji”, kazao je Gregorian u izjavi koju je večeras objavila banjalučka Alternativana televizija.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je rekao da je porodica s Karadžićem razmjenjivala novac i poruke te da je, svakako, kako kaže, bila umiješana u mrežu podrške.

“Znam da su bili u pripremi da ga proglase pravno mrtvim. Vjerujem da se to radilo kako bi se zaštitila velika novčana sredstva.To se u mojoj državi zove krivokletstvo”, rekao je Gregorian.

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića, kazala je ATV-u povodom te izjave da je ona o tome obavijestila Gregoriana.

“U junu ove godine na zahtjev Gregoriana sastala sam se s njim u hotelu 'Damis' na Palama, te ga tada obavijestila da smo u proljeće pokrenuli proceduru da moga oca proglasimo mrtvim, jer nismo znali za njega godinama”, tvrdi Sonja Karadžić-Jovićević.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je još rekao da je upravo zbog kontakata porodice sa, tada doktorom Dabićem, otkriven dio Karadžićevih lokacija.

On je optužio porodicu da je bila ključna u Karadžićevom skrivanju, ali i ratnim dešavanjima.

“Oni su bili potpuno uključeni u to. Mi govorimo o gospođi Karadžić koja je bila predsjednica Crvenog krsta RS-a tokom rata, koja je omogućavala etničko čišćenje. Njena kćerka bila je uključena u propagandnu mašinu”, kazao je Gregorian.