Kuću im obnavljaju usred zime
5

Porodica Ferhatović iz Tuzle spava pod otvorenim nebom

Klix.ba
Porodica Ferhatović iz Tuzle (Foto: Klix.ba)
Porodica Ferhatović iz Tuzle (Foto: Klix.ba)
Porodica Ferhatović iz Tuzle posljednja četiri dana je provela pod otvorenim nebom. Meho Ferhatović kaže kako su ga početkom novembra kontaktirali iz austrijske organizacije Hilswerk i da su mu, kako kaže, rekli da skine krov, jer je dobio donatorska sredstva za obnovu kuće u kojoj živi.
Porodica Ferhatović (Foto: Klix.ba)
Porodica Ferhatović (Foto: Klix.ba)
"Skinuo sam krov, a sada čekam da se postavi novi. Međutim, temperatura je pala, a Željko Halilović iz Hilswerka je naredio da se radovi obustave. Moja porodica je bez krova nad glavom ostavljena na temperaturama i do 18 stepeni ispod nule. Pita li se iko šta će biti sa nama", govori Meho Ferhatović.

Iz Udruženja Euro Rom također negoduju zbog činjenice da su radovi počeli u novembru. Od nadležnih traže da se porodici Ferhatović osigura alternativni smještaj.

"Sramota je ovo što rade s Romima. Ako će nam ovako pomagati onda je bolje da nam ne pomažu. Hilswerk je imao dovoljno vremena na raspolaganju, a oni su obnovu kuća počeli po zimi. Kojem je to Hrvatu, Bošnjaku ili Srbinu kuća obnavljana po ovakvoj zimi. Međutim, ovakvim potezima nastavlja se sistematsko uništavanje romske populacije", kaže Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Euro Rom.

Željko Halilović iz Hilswerka nije htio razgovarati sa Jusićem, jer smatra kako cijela priča ima drugu pozadinu.

"Mi smo ispoštovali sve zakonske propise. Očekujem da će do 10. januara objekt biti završen. Alternativni smještaj mogu osigurati Općina Tuzla i Centar za socijalni rad. To je u njihovoj nadležnosti, a ne u našoj", rekao je Halilović.

Ferhatovići će, prema svemu sudeći, naredne dane i noći provesti u neizvjesnosti. Nemaju kud, a pribojavaju se još veće hladnoće koja može ostaviti nesagledive posljedice po njihovo zdravlje.