BiH
477

Poribljavanje Une: U rijeku pušteno 95.000 mlađi potočne pastrmke

Piše: M. Ć.
Članovi Udruženja sportskih ribolovaca "Una" Bihać, uz pomoć brojnih aktivista, ovog vikenda u rijeku Unu pustili su 94.300 komada ribe, čime su nastojali povećati riblji fond u jednoj od najčistijih rijeka u Evropi, ali i nastaviti tradiciju dužu od 50 godina.

U rijeku Unu u subotu je pušteno oko 50.000 komada riblje mlađi na lokalitetima Jotani, Kalina, Bakšajiška džamija, Četića mlin, Mušanovića Mahala, Privilica, Ribić-Aerodrom, Golubić, Ripač i Lohovo.

"Poribljavali smo na deset tačaka sa oko 50.000 mlađi potočne pastrmke koja je uzgojena u našim ribnjacima. Ovog puta smo izvršili poribljavanje od Vrkašića i Kralja nizvodno do Pokoja, zatim prema Kostelima, Srbljanima, pa sve do Grmuše. Tom prilikom je pušteno oko 45.000 komada mlađi potočne pastrmke", kazao je za Klix.ba Denijal Selimović, predsjednik Komisije za očuvanje ribljeg fonda u Udruženju sportskih ribolovaca "Una" Bihać.

U brojne aktivnosti uključene su bile i sve mjesne zajednice koje gravitiraju u pojasu rijeke Une, a ukupno trinaest mjesnih zajednica bilo je zaduženo da angažiraju sve aktivne ribolovce iz svojih mjesta koji su učestvovali u poribljavanju. Finansijsku podršku projektu dala je Elektroprivreda BiH.

"Ukupno je učestvovalo oko 200 ribolovaca i 50-tak aktivista mjesnih zajednica i svi smo stvarno zadovoljni i sretni što smo na tako lijep način poribili rijeku Unu", ističe Selimović, dodajući da se ova aktivnost odvija u kontinuitetu zadnjih 50 godina.

Poribljavanje rijeke Une vrši se na osnovu različitih ispitivanja koja provodi Poljoprivredni fakultet iz Sarajeva, odnosno na osnovu dobijenih podataka jasno se zna koliko i na kojem dijelu rijeke Une se vrši poribljavanje.

Inače, u rijeci Uni je oko 20 različitih ribljih vrsta, prije svega cipranida i salmonida. U cipranide ili bijelu ribu spadaju škobalj, mren, plotica, i dr., a u salmonide pastrmka, lipljen, mladica, štuka, itd.

Selimović ističe da najveći problem za riblji fond rijeke Une predstavljaju oni ribolovci koji hvataju sitnu ribu koja je "ispod mjere" i koja na taj način praktično nestaje iz rijeke.

Ipak, kako kaže, stanje je trenutno zadovoljavajuće.

"Ribe u Uni ima dovoljno. Može se loviti i bijela cipranidna riba, kao i salmonidna. Samo treba biti dobar ribolovac", poručuje za kraj.