{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezni inspektori zapečatili 30 objekata

F
12.9.2007. u 13:25
0
0
Porezni inspektori zapečatili 30 objekata
0
Porezni inspektori zapečatili 30 objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Mostar su na temelju anonimne prijave građana i obavještajnih podataka s terena izvršili pojačan inspekcijski nadzor pravnih subjekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i tokom augusta i septembra zapečatili 30 objekata.
Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja pravnih subjekata i posjedovanje odobrenja za rad izdatog od nadležnih organa, saopćeno je iz Porezne uprave - Središnji ured Sarajevo.

Od kontroliranih 30 poslovnih subjekata inspektori su 4. septembra na području Mostara zapečatili 20 objekata. Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju - upošljavanja neprijavljenih radnika i rada bez posjedovanja evidencije i dokumentacije o poslovanju izdato je 15 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, podneseno 15 prekršajnih naloga i naplaćeno 11 prekršajnih kazni u iznosu od 11.000 KM.

Rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti izdata su za deset frizerskih salona, mesnicu, četiri ugostiteljska objekta, dva pansiona, pekaru i dva butika.

Krajem augusta porezni inspektori su izvršili pojačan inspekcijski nadzor i kod poslovnih subjekata kod kojih su nezakonito postavljeni terminali za klađenje, automati i druge naprave za igre nasreću.

Kontrolama su bile obuhvaćene provjere rada objekata u skladu sa Zakonom o igrama nasreću i Pravilnikom o načinu dobivanja i produženja odobrenja za priređivanje igara nasreću i odobrenja pravila igara nasreću. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su u Neumu zatvorili pet objekata, dok su, iz istih razloga, u Mostaru i Čapljini 10. septembra zatvorena četiri objekta.

Također, uz asistenciju policije 11. septembra u Mostaru je zatvoren još jedan objekt, jer njegov vlasnik nije inspektorima dozvolio pečaćenje.

Objektima je privremeno zabranjen rad zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja za priređivanje igara nasreću Ministarstva finansija FBiH i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara kao i neprijavljenih radnika.

Porezni inspektori FBiH najavljuju da će nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza. U svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza - poreznoj utaji, nadležne službe Porezne uprave FBiH tužilaštvima podnijet će krivične izvještaje.

Poreznoj upravi FBiH u obavljanju njene djelatnosti značajan doprinos i pomoć mogu pružiti i građani koji će prijaviti sve činjenice koje upućuju na nezakonit rad poreznih obveznika, saopćeno je iz Porezne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: