BiH
0

Porezni inspektori zapečatili 30 objekata

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Mostar su na temelju anonimne prijave građana i obavještajnih podataka s terena izvršili pojačan inspekcijski nadzor pravnih subjekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i tokom augusta i septembra zapečatili 30 objekata.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja pravnih subjekata i posjedovanje odobrenja za rad izdatog od nadležnih organa, saopćeno je iz Porezne uprave - Središnji ured Sarajevo.

Od kontroliranih 30 poslovnih subjekata inspektori su 4. septembra na području Mostara zapečatili 20 objekata. Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju - upošljavanja neprijavljenih radnika i rada bez posjedovanja evidencije i dokumentacije o poslovanju izdato je 15 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, podneseno 15 prekršajnih naloga i naplaćeno 11 prekršajnih kazni u iznosu od 11.000 KM.

Rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti izdata su za deset frizerskih salona, mesnicu, četiri ugostiteljska objekta, dva pansiona, pekaru i dva butika.

Krajem augusta porezni inspektori su izvršili pojačan inspekcijski nadzor i kod poslovnih subjekata kod kojih su nezakonito postavljeni terminali za klađenje, automati i druge naprave za igre nasreću.

Kontrolama su bile obuhvaćene provjere rada objekata u skladu sa Zakonom o igrama nasreću i Pravilnikom o načinu dobivanja i produženja odobrenja za priređivanje igara nasreću i odobrenja pravila igara nasreću. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su u Neumu zatvorili pet objekata, dok su, iz istih razloga, u Mostaru i Čapljini 10. septembra zatvorena četiri objekta.

Također, uz asistenciju policije 11. septembra u Mostaru je zatvoren još jedan objekt, jer njegov vlasnik nije inspektorima dozvolio pečaćenje.

Objektima je privremeno zabranjen rad zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja za priređivanje igara nasreću Ministarstva finansija FBiH i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara kao i neprijavljenih radnika.

Porezni inspektori FBiH najavljuju da će nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza. U svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza - poreznoj utaji, nadležne službe Porezne uprave FBiH tužilaštvima podnijet će krivične izvještaje.

Poreznoj upravi FBiH u obavljanju njene djelatnosti značajan doprinos i pomoć mogu pružiti i građani koji će prijaviti sve činjenice koje upućuju na nezakonit rad poreznih obveznika, saopćeno je iz Porezne uprave.