BiH
0

Porezna uprava zatvorila klub "Labirint" i zabranila koncert Done Ares

FENA
Dona Ares
Dona Ares
Inspektori Porezne uprave FBiH su shodno Akcionom planu za suzbijanje maloljetničke delikvencije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u večernjim satima u subotu izvršili kontrolu ugotiteljskih objekata u kojima se organizira estradni program, odnosno muzika uživo, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti rada objekata u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, poštivanja odredaba zakona o porezima kantona koji se odnose na procedure organizovanja i prijavljivanja estradnog programa kao i obračuna i uplate javnih prihoda po osnovu poreza od autorskih prava, odnosno poreza na dodatna primanja i komunalne takse za priređivanje muzike uživo u hotelima, restoranima, diskotekama, kao i na otvorenom prostoru.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa federalni inspektori su u Sarajevu privremeno zatvorili klub „Labirint“.

Također, zbog nepostupanja u skladu sa odredbama zakona o porezima kantona - neprijavljivanja organiziranja estradnog programa u propisanim rokovima, federalni inspektori su rješenjem o zabarani izvođenja estradnog programa - organiziranja muzike uživo zabranili održavanje koncerta Done Ares koji je bio najavljen za subotu u „Labirintu“.

U ovom ugostiteljskom objektu 13. juna bilo je najavljeno održavanje koncerta estradne umjetnice Selme Bajrami.

U toku kontrole uzeta je izjava od vlasnika objekta koji je kazao da koncert nije održan iz određenih razloga i da zbog toga nije prijavljen nadležnoj poreznoj ispostavi. U skladu sa odredbama Zakona o porezima kantona propisano je da su pravne osobe organizatori i posrednici kulturno-umjetničkih i estradnih programa, kao i vlasnici samostalnih ugostiteljskih radnji dužni podnijeti prijavu o obavljanju djelatnosti, odnosno izvođenju programa nadležnoj poreznoj ispostavi općine na čijem području se izvodi program, najmanje tri dana prije početka izvođenja programa.

Uz prijavu su dužni podnijeti ugovor o autorskom djelu sa izvođačima estradnog programa kao i blokove ulaznica sa serijskim brojevima na ovjeru.

Inspektori Porezne uprave FBiH će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijskim upravama i Tržno ugostiteljskom inspekcijom nastaviti sa poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti, a u skladu sa akcionim planom suzbijanja maloljetničke delikvencije.