BiH
0

Porezna uprava Federacije zaključila Memorandum o razmjeni podataka VSTV BiH

FENA
Porezna uprava Federacije BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zaključili su Memorandum o razmjeni podataka radi unapređenja procesa rada i međusobne saradnje u okviru projekta jedinstvenog Registra novčanih kazni i prekršajne evidencije (RNKPE).

Realizacijom ovog dokumenta osigurava se izvor podataka o uplatama novčanih kazni za potrebe jedinstvenog sistema RNKPE te efikasnije provođenje aktivnosti koje su u domenu obrade i praćenja prekršajnih naloga kroz sistem RNKPE za sve njegove korisnike pa tako i za Poreznu upravu FBiH.

Također, omogućava se i uspostavljanje općeg okvira za druge vidove razmjene podataka za kojima se može ukazati obostrana potreba i steći obostrana saglasnost, a koji su u skladu s važećom zakonskom regulativom.

U skladu sa zaključenim Memorandumom Porezna uprava se obavezala da će omogućiti dostavljanje podataka o svim izvršenim uplatama novčanih kazni koje prati ova uprava, prikupljanjem informacija od poslovnih banaka u odgovarajućem elektronskom formatu koji će omogućiti ažuriranje baze podataka RNKPE.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH kao aktuelni administrator projekta RNKPE je odgovorno za adekvatno korištenje i integritet ustupljenih podataka koji mogu biti korišteni samo za sistem RNKPE i u mjeri u kojoj je to neophodno za kvalitetnu primjenu Zakona o prekršajima BiH, Federacije BiH, Brčko Distrikta i Republike Srpske i efikasno korištenje sistema RNKPE.

Memorandum o razumijevanju potpisali su direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović i direktorica Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Elmira Pašagić, saopćeno je danas iz Porezne uprave FBiH.