Kontrola prodaje hljeba i peciva
0

Porezna uprava FBiH zatvorila sedam pekara

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH danas su izvršili kontrolu 51 poreznog obveznika, pravnih i fizičkih lica koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva na području Sarajevskog kantona, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog Kantona.

Učestvovalo je sto inspektora Porezne uprave FBiH kao i osam inspektora Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

U prvoj fazi obavljeni su djelimični inspekcijski nadzori u predmetu kontrola robe bez porjekla, upošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnog organa i kontrola izdavanja računa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je deset rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti, od čega pet na području Tuzlanskog kantona, dva u Sarajevskom, Hercegovačko neretvanskom kantonu dva te jedan u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zbog nepostupanja po rješenjima o otklanjanju nepravilnosti i nedostataka utvrđenih u toku inspekcijskog nadzora privremeno je zatvoreno sedam objekata, od čega na području Tuzlanskog Kantona pet objekata, u Sarajevskom kantonu jedan objekat i jedan objekat u Zeničko-dobojskom kantonu.

U toku kontrole zatečena su 23 neprijavljena radnika, do kojih je sedam stranih državljana koji su predati Odjelu za strane državljane.

Inspektori Porezne uprave FBiH su izdali 22 prekršajna naloga u iznosu 22.000 KM.

Porezna uprava FBiH je danas saopćila da će i u narednom periodu nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima.