BiH
409

Porezna uprava FBiH zatvorila radnje u Gazi Husrev-begovom bezistanu, radnici očajni

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kantonalni ured Porezne uprave FBiH zatvorio je danas radnje u Gazi Husrev-begovom bezistanu na Baščaršiji. Radnicima je rečeno da nisu radili u skladu sa zakonom jer nisu imali fiskalne kase niti su uvezani u fiskalni sistem.

Radnje su zapečaćene i vlasnici moraju izvršiti preregistraciju. Očajni su jer, kako kažu, to im je bio jedini izvor prihoda i način da prehrane svoje porodice.

"Nije problem što je inspekcija ušla, ali nisu nam trebali zapečatiti radnje. Trebali su nam reći koliko kaznu da platimo i dati rok da uradimo ono što je potrebno kako bi bilo u skladu sa zakonom. Mi smo šehidske porodice i od toga živimo", rekla je Alma Zeinhodžić, vlasnica jedne od radnji koja je zatvorena.

Istakla je kako radnici i vlasnici ne bježe od plaćanja kazne i da nemaju ništa protiv zakona, ali da sada imaju veliki problem jer ne znaju ni da li će moći ponovo otvoriti radnje.

"Samohrana sam majka i ovo mi je jedini izvor prihoda uz minimalnu alimentaciju. Dijete mi ide na fakultet, imam tri kredita. Ne znam kako ću platiti preregistraciju. Zatvorili su nas jer hoće fiskalizaciju. Ako to urade mi ćemo biti mrtvi. Krvavo sam zaradila ovu radnju da bi moje dijete imalo i da živimo normalno", rekla nam je Amela.

Iz Porezne uprave FBiH kazali su nam da se kontrola provodi na području cijele FBiH, te da će biti nastavljena i u narednom periodu.

Gazi Husrev-begov bezistan je jedan od očuvanih bezistana u Sarajevu, koji i danas služi svojoj namjeni - trgovini. Bezistan je dio zadužbine Gazi Husrev-bega, koji je izgrađen 1555. godine.