Utvrđene nepravilnosti
0

Porezna uprava FBiH zapečatila 19 objekata

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH u popodnevnim i kasnim noćnim satima u utorak izvršili su kontrolu 125 objekata na području Federacije BiH i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 19 objekata.

Zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i upošljavanja 18 neprijavljenih radnika, izdato je 56 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 57.800 KM.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izdali su 19 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i 19 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti. Kontrole su izvršene na području Federacije BiH, a kontrolirane su pekare, mesnice, trgovinske radnje, stomatološke ordinacije i ugostiteljske radnje.

U Sarajevskom kantonu kontrolirano je 13 objekata u kojima je pored ostalih nepravilnosti, zatečeno devet neprijavljenih radnika, a zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je deset objekata i izdato 12 prekršajnih naloga.

Prilikom kontrole u samom centru grada u objektu bez naziva u ulici Oprkanj br. 3 utvrđeno je da porezni obveznik nema odobrenje za rad nadležnog organa, što predstavlja grubo kršenje zakona. Prilikom kontrole vlasnik objekta nije dozvoljavao inspektorima da uđu u objekt zbog čega je pozvana policija. Objekt je zaopečaćen uz asistenciju policije.

„I pored svih napora koje Porezna uprava FBiH čini u okviru svoje nadležnosti da bi se povećala disciplina poreznih obveznika, određene negativne pojave su konstantno prisutne kao što je rad bez odobrenja nadležnog organa, zaposleni a neprijavljeni radnici i neevidentiranje prometa", kazao je direktor Porezne uprave FBH Midhat Arifović.

Inspektori Porezne uprave FBiH u svim navedenim slučajevima utvrđenih nepravilnosti, zapečate objekat i izdaju prekršajni nalog s minimalnim iznosom kazne od 1.000 KM. U svim slučajevima kad je Zakonom određen raspon o visini novčane kazne za određeni prekršaj, nadležni sud određuje visinu kazne.

Zakonom o Poreznoj upravi FBiH propisane su kazne u zavisnosti od vrste poreznog prekršaja. Uočena je pojava da nakon plaćanja izrečene kazne porezni obveznik nastavlja po starom.

"Smatram da bi jedino efikasno rješenje za sprječavanje ponavljanja identičnih poreznih prekršaja bilo pooštravanje novčanih kazni”, kazao je Arifović, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.