Utvrđene nepravilnosti
0

Porezna uprava FBiH zapečatila 13 objekata i 37 aparata

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH danas u popodnevnim satima izvršili su kontrolu 20 objekata na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 13 objekata.

Predmet kontrole bili su objekti u kojima se priređuju igre na sreću putem aparata, ugostiteljski objekti, trgovačke radnje i mesnice.

U Sarajevskom kantonu je kontrolirano deset objekata, od kojih je zapečaćeno pet objekata zbog utvrđenih nepravilnosti: rada bez odobrenja i zapošljavanja neprijavljenih radnika.

U Zeničko-dobojskom kantonu je također kontrolirano deset objekata, a zbog utvrđenih nepravilnosti - rada bez odobrenja, nezakonitog priređivanja igara na sreću, neevidentiranja prometa i zapošljavanja neprijavljenih radnika, privremeno je zatvoreno osam objekata.

U toku kontrola na području ZDK u pet objekata je zatečeno 37 aparata za priređivanje igara na sreću koji nisu imali zakonom propisane naljepnice Federalnog ministarstva finansija koje izdaje Porezna uprava FBiH na zahtjev poreznog obveznika. Vlasnici objekata u kojim su zatečeni aparati su nezakonito priređivali igre na sreću jer su obavljali djelatnost bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, kao i neovlaštenog držanja aparata i organizovanja igara na sreću.

Zbog uočenih nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi i zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonimam saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.