|

Porezna uprava FBiH za jedan dan izvršila 230 inspekcijskih nadzora i otkrila 65 neprijavljenih radnika

Porezna uprava FBiH za jedan dan izvršila 230 inspekcijskih nadzora i otkrila 65 neprijavljenih radnika
4
Piše: S. H.
8.2.2017. u 14:59
38
komentara
4

dijeljenja
Porezna uprava FBiH  za jedan dan izvršila 230 inspekcijskih nadzora i otkrila 65 neprijavljenih radnika Foto: Arhiv/Klix.ba
Porezna uprava Federacije BiH je 7. februara 2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.
U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 65 neprijavljenih radnika, 21 objekat u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 94 obveznika koji nisu izdavali račune i 28 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćna su 52 objekta i izdata 146 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 328.410,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiHće i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…
Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije.

Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima Federacije BiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:
e-maila: [email protected] i [email protected],
putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
putem besplatnog poziva 080 020 333.
putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...