{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava FBiH: U HNK zapečaćeno 15, a u Kantonu Sarajevo deset objekata

F
26.10.2013. u 17:42
0
11
Porezna uprava FBiH: U HNK zapečaćeno 15, a u Kantonu Sarajevo deset objekata
0
Porezna uprava FBiH: U HNK zapečaćeno 15, a u Kantonu Sarajevo deset objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u subotu su, u nastavku aktivnosti kontrole poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, izvršili kontrolu 42 objekta na području Mostara, Čapljine i Konjica i zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatili 15 objekata u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika.
Zapečaćena su četiri uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem i to dva uplatna mjesta sportske kladionice "Sport Plus" (ul. Petra Rizza Mostar) i u ulici Kneza Domagoja bb Mostar i dva uplatna mjesto sportske kladionice "Petica Plus" u ulici Maršala Tita b.b i u ulici Rudarska 174 Mostar.

Zapečaćen je Internet klub i play station u ul. Maršala Tita 11 Mostar u kojem su zatečena tri poker aparata i više play stationa za koje nije postojalo odobrenje nadležnog organa.

U Mostaru su zapečaćeni i Apartmani "Mozzart" (ul. Maršala Tita bb), Caffe bar "Cult" (Kralja Zvonimira bb), Villa "Monera" (ul. Bulevar narodne revolucije 3), Caffe bar "Remy" (ul. Maršala Tita bb), Caffe bar "Lis" (ul. Braće Fejića 72), Caffe bar "Adnan" (ul. Mladena Balorde bb) Caffe bar "Arabica" (ul. Biskupa Čule bb) i Villa "Park" - sobe za iznajmljivanje (ul Lacina 3).

U Čapljini su zapečaćeni Caffe bar "Viva" i jedan caffe bar bez naziva.

U toku kontrola poreznih obveznika inspektori su utvrdili određene nepravilnosti i to rad bez odobrenja nadležnog organa u 11 slučajeva, neevidentiranje prometa i neplaćanje doprinosa u 13 slučajeva, neposjedovanje fiskalnog uređaja u dva slučaja te neažurno vođenje poslovnih knjiga, nedostavljanje podataka o dnevnom prometu na server Porezne uprave Federacije BiH i druge nepravilnosti.

- U toku kontrole četiri objekta su bila zatvorena od vlasnika iako su za njih inspektori Porezne uprave Federacije BiH imali saznanja da rade bez odobrenja.

Vlasnicima objekata ostavljen je poziv da se jave u Poreznu upravu Federacije BiH, a na objekte je stavljena naljepnica o zabrani rada - navodi se.

Izdato je 15 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i 13 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti. U svim slučajevima gdje su utvrđene nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi.

"U tu aktivnost danas su uključena 42 inspektora Porezne uprave FBiH. Ističemo da su na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH 24.i 25. oktobra izvršili kontrolu 21 objekta i zapečatili deset objekata zbog rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i angažiranja 17 neprijavljenih radnika", navode iz Porezne uprave FBiH.

Zapečaćeni su Automehaničarsko limarska radnja, ćevabdžinica i pekara-Otoka, fotokopirnica "Korona", UR "Begova bašta", UR Noćni bar club "Mistic", TR "Jabuka", UR "Sunrise", pansion bez naziva, frizerski salon bez naziva i jedan objekt bez naziva.

Inspektori su u toku kontrola u devet slučajeva na području Kantona Sarajevo utvrdili bespravan rad objekata odnosno da objekti rade bez odobrenja nadležnog organa.

U jednom slučaju utvrđeno je da vlasnik objekt koristi i za stanovanje zbog čega je izdato rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti. Objekt nije zapečaćen iako je ispunjavao uvjete za to - ističe se.

Izdata su 24 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 32.000 KM. U toku kontrola izdato je 12 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i tri rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Kontrole su izvršene na osnovu prijava građana te obavještajno istražnih podataka o objektima za koje postoje saznanja da rade bez odobrenja nadležnog organa, da angažiraju neprijavljene radnike, ne plaćaju doprinose, ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o priređivanju igara na sreću i zabavnim igrama.

Porezna uprava Federacije BiH nastavit će kontrole poreznih obveznika na području Federacije BiH - saopćila je Služba za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: